Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις παραμέτρους σχεδιασμού των παράκτιων έργων - Μπαϊρακτάρη, Ανασταρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση της κλιματικής αλλαγής και η καταγραφή των συνεπειών που φέρει στις φυσικές παραμέτρους και στα μεγέθη που επηρεάζουν άμεσα την παράκτια ζώνη. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ενίσχυση της μετεωρολογικής παλίρροιας, η συχνότερη εμφάνιση ακραίων κλιματικών φαινομένων χρήζουν έρευνας γιατί ενδεχομένως δημιουργούν εύφορο έδαφος για τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών με άμεση συνέπεια την εμφάνιση πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων. Η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει ότι η έντονη μεταβολή του κλίματος που παρατηρείται τα τελευταία 50 χρόνια είναι αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Με την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, αυξάνεται η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με αποτέλεσμα να παρατηρείται άνοδος της τιμής της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως. Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη επιστημονική ομάδα, μέλη της οποίας αμφισβητούν τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος στη σχέση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα και της αύξησης της τιμής της θερμοκρασίας, ενώ υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης του κλίματος. Η εκπόνηση της ακόλουθης εργασίας βασίστηκε κυρίως στα αποτελέσματα των ερευνών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή με τη χρήση θεωρητικών μοντέλων προσομοίωσης του κλίματος προσπάθησε να ερμηνεύσει τις επιπτώσεις της δράσης των εξωτερικών παραγόντων, όπως η ανθρωπογενής δραστηριότητα στην κλιματική αλλαγή. Τα κλιματικά μοντέλα σε συνδυασμό με τα σενάρια εκπομπών SRES (Special Reports on Emissions Scenarios, 2000), προσπαθούν να δημιουργήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη μελλοντική εξέλιξη του κλίματος. Ωστόσο η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αμφισβητείται καθώς δεν μπορούν να κατανοηθούν πλήρως όλες οι φυσικές διεργασίες επομένως δεν μπορεί να γίνει ακριβής παραμετροποίηση όλων των παραμέτρων που συμμετέχουν στην εξέλιξη του κλίματος. Δομή της εργασίας Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται ο όρος της κλιματικής αλλαγής και παρατίθενται τα κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης και τα σενάρια εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή. Επίσης στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου, γίνεται αναφορά στις μελλοντικές εκτιμήσεις της κλιματικής αλλαγής ανά περιοχές της γης μέχρι το 2100, σύμφωνα με την IPCC. Ακολουθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι μελλοντικές εκτιμήσεις τους μέχρι το 2100. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις αιτίες που προκαλούν μεταβολή στη μέση στάθμη της θάλασσας, στη μετεωρολογική παλίρροια και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που κυριαρχούν και επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες σε όλο τον πλανήτη. Στη συνέχεια παρατίθενται η εναλλακτική άποψη της μη ύπαρξης κλιματικής αλλαγής και τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο εστιάζεται η εργασία στις μελλοντικές κλιματικές εκτιμήσεις στον ελλαδικό χώρο.