Προστασία του οπλισμού στο σκυρόδεμα σε θαλάσσιο περιβάλλον με αναστολείς διάβρωσης και επικαλύψεις - Μάλλη, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
'Εχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι προστασίας για το οπλισμένο σκυρόδεμα παρόλο που οι κατασκευές στο οποίο χρησιμοποιείται είναι πολύ ανθεκτικές στη φθορά, η αλληλεπίδρασή τους όμως με κάποιο διαβρωτικό περιβάλλον δύναται να προκαλέσει διάβρωση του σκυροδέματος ή του οπλισμού. Στην πραγματικότητα τα δύο αυτά είδη διάβρωσης είναι αλληλένδετα εφόσον το ένα προκαλεί αργά ή γρήγορα την εμφάνιση του άλλου. Η φθορά και κατ'επέκταση η υποβάθμιση της ποιότητας του σκυροδέματος μπορεί να προκληθεί από διάφορα φυσικά αίτια, όπως τους συνεχείς κύκλους ψύξης θέρμανσης, από χημικούς μηχανισμούς όπως την επαφή με ιόντα μαγνησίου,χλωρίου ή καθαρό νερό, καθώς και από βιολογικούς ή μηχανικούς παράγοντες. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα ή να δρούν παράλληλα στο οπλισμένο σκυρόδεμα επιβαρύνοντας το αθροιστικά προκαλόντας του εκτεταμένη διάβρωση. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα που περιβάλλονται από θάλασσα και έχουν ζεστό κλίμα η επίδραση της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας, των χλωριόντων, του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αέριων ρύπων όπως το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, N0x, αποτελούν παράγοντες θεμελιώδους σημασίας για τη φθορά και κατά συνέπεια τη μείωση του χρόνου ζωής κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος. Κατά κύριο λόγο η κύρια δράση που λαμβάνει μέρος σε τέτοια φυσικοχημικά φαινόμενα είναι η ενανθράκωση του σκυροδέματος που επιβαρύνει τη διάβρωση του οπλισμού. Ο χρόνος ζωής στις συνήθης κατασκευές από σκυρόδεμα σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα είναι 50 χρόνια ενώ για τις γέφυρες εκτείνεται στα 120 χρόνια. Παρόλα αυτά, για κατασκευές μείζονος σημασίας ο χρόνος αυτός μπορεί να ποικίλει και να ανέλθει σημαντικά αν χρησιμοποιησούμε τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση εξαρτόνται από το αν οι κατασκευές στις οποίες αναφερόμαστε προυπάρχουν οι πρόκειται να κατασκευαστούν. Κατά την κατασκευαστική φάση μιας δομής ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μέτρα πρόληψης ενώ σε επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σε προϋπάρχουσες δομές όταν κρίνετε αναγκαία η λήψη μέτρων έναντι της διάβρωσης. Η παλαιότερη μέθοδος προστασίας ιστορικά είναι οι επικαλύψεις και αποτελεί τη μέθοδο με τα περισσότερα τεχνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα για την προστασία των μεταλλικών υλικών από τη διάβρωση. Υπολογίζεται ότι σήμερα επικαλύπτεται περίπου το 85% των μεταλλικών 6 κατασκευών που εκτίθενται σε διάφορα διαβρωτικά μέσα και ότι το κόστος τους αντιστοιχεί στο μισό περίπου των εξόδων που γίνονται κατά την αποκατάστασή τους. Στο οπλισμένο σκυρόδεμα η χρήση των επικαλύψεων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη διότι εκτός από τον αξιόλογο βαθμό προστασίας που προσφέρουν στην κατασκευή, διακοσμούν την επιφάνεια του σκυροδέματος χωρίς να αυξάνουν το βάρος της συνολικής δομής. Τα οικοδομικά/ αρχιτεκτονικά χρώματα καταλαμβάνουν σήμερα το 60% της παγκόσμιας παραγωγής χρωμάτων γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία χρήση τους. Σκοπός της προκείμενης διπλωματικής εργασίας είναι η εξέταση της προστασίας από την διάβρωση με την χρήση αναστολέων διάβρωσης που τοποθετούνται εντός του τσιμεντοκονιάματος καθώς και των επικαλυψέων στην εξωτερική επιφάνεια των δοκιμίων που εκτίθονται σε περιβάλλον υψηλής συγκέντρωσης χλωριόντων και CO2. Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων προστασίας έναντι της διάβρωσης εκτιμήθηκε με :