Προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής για τη μελέτη της μηχανικής συμπεριφοράς του γραφένιου υπό θλίψη - Σγούρος, Αριστοτέλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Στην εργασία αυτή πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής (ΜΔ) με τρία διαφορετικά ημι-εμπειρικά πεδία δυνάμεων προκειμένου να μελετηθεί η μηχανική συμπεριφορά απλών και πολλαπλών φύλλων γραφενίου υπό σταθερά θλιπτικά φορτία (stress controlled simulations). Οι προσομοιώσεις ΜΔ έλαβαν χώρα στο ισόθερμο-ισοβαρές στατιστικό σύνολο για θερμοκρασίες ίσες με 1Κ και 300Κ, και πίεση ίση με 0 bar. Από τις προσομοιώσεις αυτές υπολογίστηκαν οι καμπύλες θλιπτικής τάσης – παραμόρφωσης ενώ από τις τελευταίες προσδιορίστηκαν οι κρίσιμες τάσεις και παραμορφώσεις για τις οποίες το γραφένιο υφίσταται λυγισμό, το μέτρο ελαστικότητας του Young καθώς και ο λόγος Poisson. Η συμπεριφορά των φύλλων γραφενίου εξετάστηκε για τρία είδη συνοριακών συνθηκών κατά μήκους της διεύθυνσης φόρτισης (“ελεύθερα”, “σταθερά” και “καρφωμένα” άκρα), ενώ εκτός των συμβατικών διευθύνσεων (Zigzag και Armchair), ελέγχθηκαν και ενδιάμεσες διευθύνσεις που χαρακτηρίζονται από τη γωνία θchiral. Τα αποτελέσματα της ΜΔ συγκρίθηκαν με τη γραμμική θεωρία ελαστικότητας των Euler-Bernoulli για επίπεδες πλάκες υπό σταθερά φορτία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αποκλίσεις που οφείλονται στις θερμικές κινήσεις καθώς και στη διακριτή φύση του απλού και του πολυστρωματικού γραφενίου.