Μελέτη εφαρμογής επιθεμάτων από σύνθετα υλικά για την αποφυγή λυγισμού καταστρώματος Bulk Carrier - Πειρουνάκης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης «Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία και Επιστήμη». Στην εργασία εξετάζεται η χρήση υλικών νέας τεχνολογίας για την επίλυση προβλημάτων λυγισμού σε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση πεπερασμένων στοιχείων μέσω του εμπορικού λογισμικού Ansys. Παράλληλα γίνεται παρουσίαση του θεωρητικού υποβάθρου του λυγισμού και των διαθέσιμων υλικών ώστε να είναι κατανοητή στον αναγνώστη η συνέχεια της εργασίας. Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε μοντελοποίηση του προβλήματος ορίζοντας οριακές συνθήκες που πλησιάζουν όσο το δυνατόν τις πραγματικές συνθήκες επί του πλοίου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για διάφορες περιπτώσεις επιθεμάτων με σκοπό να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν το υπό εξέταση φαινόμενο. Τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν ήταν ενθαρρυντικά όσον αφορά την αύξηση της αντοχής του ελάσματος έναντι λυγισμού με τη χρήση επιθεμάτων.