Αξιολόγηση μεθόδων τεχνητού εμπλουτισμού στη διαχείριση παράκτιου υδροφορέα - Πάνου, Ιωάννα - Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, αποτελεί μια διευρυμένη θεώρηση σχετικά με τη χρήση επεξεργασμένων αστικών υγρών αποβλήτων, ως μέθοδος εμπλουτισμού υδροφορέων, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υπόγειων υδατικών πόρων. Ειδικότερα αξιολογήθηκαν τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά δυο μεθόδων τεχνητού εμπλουτισμού για την εξυγίανση παράκτιων υδροφορέων. Στην εργασία εξετάζονται οι κύριες παράμετροι σε σχέση με την ποιότητα των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων αστικής προέλευσης και στη συνέχεια αξιολογείται η αποτελεσματικότητά τους για τη χρήση τους ως νερά εμπλουτισμού με σκοπό την εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού με τη χρήση συστημάτων επεξεργασίας εδάφους-υδροφορέα. Αναλύονται διεξοδικά οι κυριότερες εδαφικές παράμετροι που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων SAT, και οι οποίες αλληλοσχετίζονται με την ποιότητα των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων αστικής προέλευσης τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως νερά εμπλουτισμού. Επίσης αναλύονται όλα εκείνα τα τεχνικο-οικονομικά στοιχεία της εν λόγω μεθόδου αλλά επίσης και το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή της. Η διπλωματική καταλήγει στη μελέτη εφαρμογής τεχνητού εμπλουτισμού με επεξεργασμένα απόβλητα, στην περιοχή του Θορικού και στην πόλη του Λαυρίου, στο Δήμο Λαυρεωτικής. Στην περιοχή προτείνονται δύο μέθοδοι εφαρμογής τεχνητού εμπλουτισμού με σκοπό τη δημιουργία υδραυλικού φραγμού ανάσχεσης του μετώπου της θαλάσσιας διείσδυσης, γεγονός το οποίο θα υποστηρίξει (ή ακόμα και κα καλύψει πλήρως) συγκεκριμένες υδατικές ανάγκες της περιοχής. Για την περίπτωση της υποστήριξης των αρδευτικών αναγκών, προτείνεται η εφαρμογή λεκανών κατάκλυσης-SAT, με τη χρήση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων της εκροής της ΕΕΛ. Ο εμπλουτισμός στοχεύει στην ανύψωση της πιεζομετρικής επιφάνειας του φρεάτιου αλλουβιακού υδροφορέα του Θορικού, με σκοπό την ανάσχεση του θαλασσινού μετώπου και τη βελτίωση της ποιότητας των Υ.Ν. και των διαθέσιμων αποθεμάτων του υδροφόρου στρώματος. Για την περίπτωση της υποστήριξης των υδρευτικών αναγκών, προτείνεται η εφαρμογή απευθείας εμπλουτισμού στην κορεσμένη ζώνη του καρστικού υδροφορέα του Λαυρίου. Για τη συγκεκριμένη μέθοδο, εξετάστηκε επίσης η εναλλακτική λειτουργία της ΕΕΛ Λαυρίου. Η εργασία καταλήγει στην οικονομοτεχνική αξιολόγηση των δυο παραπάνω σεναρίων, για την περιοχή του παράκτιου υδροσυστήματος του Λαυρίου.