Εκτίμηση αιολικού δυναμικού στην περιοχή των Κυθήρων - Κασιμάτης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Οι συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες έχουν οδηγήσει σε κατασπατάληση των φυσικών πόρων και στη δημιουργία περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη και χρησιμοποίηση νέων μορφών ενέργειας που είναι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και δεν εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας (ΑΠΕ). Από τις πλέον διαδεδομένες μορφές ΑΠΕ είναι η αιολική ενέργεια, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πέρα από τα οφέλη που δημιουργεί, η ανεξέλεγκτη και απρογραμμάτιστη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αδυναμία συνετής χρησιμοποίησης των φυσικών πόρων και πλημμελή προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Επομένως, ο χωροταξικός σχεδιασμός, που θα επιτρέπει αφενός την δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και αφετέρου την αρμονική ένταξή τους στο περιβάλλον ώστε να ανταποκρίνονται στους στόχους των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών θεωρείται απαραίτητος. Ο σχεδιασμός αυτός στην Ελλάδα διασφαλίζεται μέσω του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική χωροθέτησης έργων ΑΠΕ καθώς και την καθιέρωση κανόνων και κριτηρίων αυτής. Βάση των παραπάνω, στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η εύρεση των κατάλληλων για χωροθέτηση περιοχών και εν συνεχεία η εκτίμηση του αιολικού δυναμικού στην περιοχή των Κυθήρων. Το νησί των Κυθήρων βρίσκεται στη νότια Ελλάδα μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης και έχει έκταση 279 km2. Το νησί διαθέτει πολύ ευνοϊκά ανεμολογικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν κατάλληλο για μελέτη. Για την εύρεση των κατάλληλων περιοχών χρησιμοποιήθηκαν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Αρχικά με βάση τους κανόνες του ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ δημιουργήθηκαν ζώνες αποκλεισμού, δηλαδή περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Έπειτα, δημιουργήθηκαν ζώνες επιρροής με βάση κριτήρια που εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα των αιολικών εγκαταστάσεων. Από το συνδυασμό αυτών των ζωνών προέκυψαν οι περιοχές που είναι κατάλληλες για χωροθέτηση των αιολικών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Στο επόμενο στάδιο έγινε η εκτίμηση του αιολικού δυναμικού θεωρώντας την τυπική ανεμογεννήτρια που ορίζει το ΕΠΧΣΑΑ. Χρησιμοποιώντας τις προτεινόμενες περιοχές του αρχικού σταδίου και με βάση τους περιορισμούς πυκνότητας ανεμογεννητριών του ΕΠΧΣΑΑ για τον νησιωτικό χώρο έγινε η εκτίμηση της ‘φέρουσας ικανότητας’ των Κυθήρων σε τυπικές ανεμογεννήτριες. Τέλος, έγινε αξιολόγηση των προτεινόμενων περιοχών ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν οι πλέον κατάλληλες από αυτές. Τα δυναμικά κριτήρια επιλέχθηκαν έτσι ώστε να βρεθούν οι βέλτιστές περιοχές όσον αφορά την απόδοση, τη λειτουργικότητα και την ομαλότερη ένταξη στο περιβάλλον του νησιού.