Στατική και δυναμική ανάλυση της επάρκειας του ιστορικού κτιρίου της οικίας Δουρούτη στο Μεταξουργείο Αθηνών, με χρήση πεπερασμενων στοιχείων. Προστάσεις συμβατών επεμβάσεων αποκατάστασης - Νικολοπούλου, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2013)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την εξέταση της οικίας Δουρούτη, ενός ιστορικού κτιρίου της Αθήνας. Η οικία Δουρούτη αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος του Μεταξουργείου, κτίσματος το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την έναρξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Στο πρώτο στάδιο της εργασίας έγινε μια έρευνα της ιστορίας του κτιρίου, των φάσεων κατασκευής του και των επεμβάσεων που έχει δεχθεί. Παράλληλα με αυτή την έρευνα η αρχιτέκτων Μαρία Κάβουρα είχε αναλάβει την αποτύπωση του κτιρίου. Η έλλειψη πληροφοριών για τον τρόπο κατασκευής του κτιρίου οδήγησε σε μια σειρά διερευνητικών τομών και εφαρμογών ραντάρ σε πολλούς από τους χώρους του κτιρίου. Σε πρώτη φάση στόχος ήταν η διαπίστωση του τρόπου δόμησης της τοιχοποιίας, η λήψη δειγμάτων για εργαστηριακές δοκιμές και μια πρώτη προσπάθεια προσομοίωσης του κτιρίου στο πρόγραμμα Sap2000. Στο δεύτερο στάδιο της εργασίας προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερευνητικών τομών για τη διαπίστωση του τρόπου δόμησης των κατωφλιών της οικίας και των εξωτερικών υποστυλωμάτων. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω επαναλήφθηκαν η δειγματοληψία και οι εργαστηριακές δοκιμές των αντοχών λίθων και κονιαμάτων. Σε τρίτο στάδιο έγινε μια επαναληπτική εφαρμογή ραντάρ στο ισόγειο του κτιρίου, όπου και διαπιστώθηκε η εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος. Με τα νέα αυτά στοιχεία και αφού υπολογίστηκε η αντοχή της τοιχοποιίας και προσδιορίστηκε ο τρόπος δόμησης του κτιρίου (τρίστρωτη τοιχοποιία), προσομοιώθηκε η οικία στο πρόγραμμα Sap2000 και ακολούθησε ο έλεγχος πεσσών και υπερθύρων σε διάτμηση και εκτός επιπέδου κάμψη. Τα αποτελέσματα, αν και αρκετά ικανοποιητικά, έδειξαν πως τα υπέρθυρα είναι εκείνα τα σημεία της κατασκευής που πλήττονται ιδιαίτερα. Παράλληλα με την προσομοίωση, έγινε καταγραφή της παθολογίας του κτιρίου σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Μαρία Κάβουρα και στη συνέχεια αξιολόγηση των ρωγμών και σύγκρισή τους με την κατανομή των κυρίων τάσεων που πήραμε από το πρόγραμμα. Τέλος, με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση επανάχρησης και τις προτεινόμενες επεμβάσεις ενίσχυσης του κτιρίου, εξετάστηκε εκ νέου το κτίριο στο στατικό πρόγραμμα και επαναλήφθηκαν οι έλεγχοι σε διάτμηση και εκτός επιπέδου κάμψη για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων επεμβάσεων. Η ύπαρξη επιχρίσματος σε όλη την έκταση του κτιρίου δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης. Η καθαίρεση των επιχρισμάτων θα ολοκληρώσει την έρευνα αυτή που έγινε και θα βοηθήσει στην πλήρη καταγραφή των υλικών και στην πιστή προσομοίωση του κτιρίου.