Μελέτη Βιωσιμότητας Μικρής και Πολυτελούς Ξενοδοχειακής Μονάδας στη Νήσο Νάξο - Κώτσος, Κωνσταντίνος (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η σύνταξη του παρόντος επιχειρηματικού σχεδίου στοχεύει στην ανάλυση των δεδομένων για τη βελτίωση της λειτουργίας του ξενοδοχείου Ostria στη Νάξο. Βασική επιδίωξη είναι η εύρεση των κατάλληλων λύσεων για την αντιμετώπιση του δανεισμού της επιχείρησης και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Η ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και η ίδρυσή της χρονολογείται από το 2001. Πρόκειται για μια μικρή μονάδα που όμως παρέχει ποιοτικές και πολυτελείς υπηρεσίες στους πελάτες της κυρίως από άποψη υποδομών. Στόχος είναι η αναβάθμιση των παροχών του ξενοδοχείου και η προσθήκη νέων υπηρεσιών. Η επιχείρηση παρά το γεγονός ότι έχει προβλέψει στο παρελθόν την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών δεν τις έχει ακόμα αξιοποιήσει. Βέβαια αυτό στην παρούσα στιγμή αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση αφού με χαμηλό κόστος μπορεί να υλοποιήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ξενοδοχείου και με ταυτόχρονη «στοχευμένη» προβολή και διαφήμιση να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της. Η ύπαρξη του αυξημένου τραπεζικού δανεισμού δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα τόσο για τη λήψη νέου δανείου όσο και για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Η πρόβλεψη των εσόδων και εξόδων της επιχείρησης για την επόμενη πενταετία καταδεικνύει ότι η επιχείρηση μπορεί να καταστεί όχι μόνο βιώσιμη αλλά και ιδιαίτερα επικερδής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον επιβλέποντα καθηγητή της διπλωματικής εργασίας, κ. Σ. Πόνη. Τόσο για την ευκαιρία που μου προσέφερε να ασχοληθώ με ένα τόσο ενδιαφέρον και επίκαιρο αντικείμενο, όσο και για τη συνεχή του βοήθεια, καθοδήγηση και εύστοχες συμβουλές που συνεισέφεραν στην επιτυχή ολοκλήρωση της εργασίας αυτής. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τα μέλη της οικογένειάς μου και τους στενούς μου φίλους για την στήριξη και ανιδιοτελή προσφορά τους όλο αυτό το διάστημα.