Επί σκηνής | Άγρας 22 - Αλυσανδράτου, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, 2015)
Η διπλωματική εργασία αυτή προσανατολίστηκε γύρω από το θέατρο, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό χώρο που συνδυάζει το δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική διάσταση με τον πολιτισμό και την τέχνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή η δραματουργία διευρύνεται και σε άλλα καλλιτεχνικά πεδία υπό τον γενικευμένο όρο performing arts ώστε ο χώρος του θεάτρου να συνιστά πλέον ένα "χώρο θεάματος" με την ευρύτερη έννοια. Αναλύοντας το θέατρο όσον αφορά στο χώρο διακρίνει κανείς τρείς βασικές κατηγορίες. Το θεατρικό, το δραματικό και το σκηνικό. Η σύνθετη μορφή του θεάτρου ως κτίριο δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο που πραγματοποιείται η παράσταση αλλά περιλαμβάνει και ένα πλήθος υποστηρικτικών χώρων οργανικά ενταγμένων με τον θεατρικό όπως την αίθουσα αναμονής, το φουαγιέ, τα παρασκήνια κλπ. Οι χώροι αυτοί μπορούν να θεωρηθούν τόποι μύησης και προετοιμασίας για τη μυσταγωγία του θεατρικού δρώμενου και δεν παύουν να αποτελούν πεδίο διείσδυσης, ακόμα και προέκταση του κοινωνικού χώρου, στους οποίους περιλαμβάνονται εκτός από τις σχετικές με την θεατρική πράξη δραστηριότητες, και διανθρώπινες σχέσεις. Με βάση την κοινωνική διάσταση που εμπεριέχει η θεατρική διαδικασία, εντοπίζεται ένα μέρος το οποίο να είναι κεντρικό ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινού και όχι μόνο το στενά συνδεδεμένο με την περιοχή. Η περιοχή του Μετς που τελικά επιλέχτηκε συνδυάζει τις διαφορετικές κλίμακες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις συνθήκες ώστε για τη γειτονιά να αποτελεί τοπόσημο και σημείο αναφοράς αλλά συγχρόνως να έχει εμβέλεια υπερτοπικής σημασίας.