Το παιχνίδι της μετάβασης - Θωμά, Δέσπω (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, 2015)
Η πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί σήμερα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μωσαϊκό. Συνοψίζει στον ιστό της την πολιτισμική, οικονομική και πολιτική ιστορία της νεότερης Κύπρου και αποτελεί υλική έκφραση των συνθηκών που επικρατούν στο νησί. Με ποιο τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε για ένα τοπίο μέσα σε ασαφή πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά όρια, για μία πόλη με πολλαπλά στρώματα πιέσεων και δυναμικών; Το βεβαρημένο οικοσύστημα της επαρχίας, η μετατροπή του κάποτε μεγαλύτερου τουριστικού θέρετρου της Κύπρου σε πόλη-φάντασμα, η ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη, η άφεση της μεσαιωνικής τειχισμένης πόλης, η παράνομη εμπορική λειτουργία του λιμανιού, η εκδήλωση των επιπτώσεων των σχεδιαστικών κινήσεων του παρελθόντος, η έντονη επιθυμία των κατοίκων για επιστροφή αλλά και η σημαντική αλλαγή του πληθυσμού μετά την ίδρυση του πανεπιστημίου, δημιουργούν ένα πολύπλοκο υπόβαθρο. Το ενδεχόμενο άνοιγμα του Βαρωσιού αποτελεί επομένως κρίσιμο σημείο στην ιστορία της πόλης γιατί εδώ θα εκφραστούν οι γεωπολιτικές δυναμικές της ευρύτερης περιοχής. Ποιος μπορεί λοιπόν να σχεδιάσει το μέλλον της Αμμοχώστου και για ποιους το σχεδιάζει; Απαιτείται χώρος και χρόνος έτσι ώστε οι μελετητές να εξετάσουν, οι πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους, οι επενδυτές να ενδιαφερθούν, οι πολιτικοί αρχηγοί να ακούσουν και το Βαρώσι να εκμεταλλευτεί. Επομένως, στόχος δεν είναι να σχεδιαστεί η “σωστή” μελλοντική πόλη αλλά το παιχνίδι της μετάβασης: καθορίζεται το ταμπλό, ορίζονται οι κανόνες, σχεδιάζεται το πιόνι και προσκαλούνται οι παίκτες.