Έλεγχος και τροφοδότηση μελισσοκομείου από απόσταση - Κόκκορης, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η κατασκευή μιας διάταξης καταγραφής δεδομένων αποτελούμενης από αισθητήρες, με την οποία θα μπορούμε να ελέγχουμε τις συνθήκες μέσα και έξω από μια μελισσοκομική κυψέλη από απόσταση. Η διάταξή μας αποτελείται από αισθητήρες θερμοκρασίας και βάρους οι οποίοι στέλνουν τις μετρήσεις των μεγεθών σε έναν μικροελεγκτή. Χρησιμοποιήσαμε την ευρέως διαδεδομένη και οικονομική υπολογιστική πλατφόρμα μικροελεγκτή Arduino UNO για την λήψη και την αποστολή των μετρήσεων και ένα λογισμικό εφαρμογής στον Η/Υ το οποίο ελέγχει την πλατφόρμα μας. Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μία εισαγωγή στην μελισσοκομία και πιο συγκεκριμένα στην μελισσοκομία στην χώρα μας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκόμος και στην χρήση της τεχνολογίας στη σύγχρονη μελισσοκομία. Αναφέρουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η διάταξη που κατασκευάσαμε. Στο Κεφάλαιο 2 αναλύονται τα επιμέρους τμήματα ενός συστήματος συλλογής δεδομένων. Συγκεκριμένα περιγράφουμε τις ιδιότητες, τη δομή καθώς και τις εφαρμογές των αισθητήρων και των μικροελεγκτών. Αναφορά γίνεται και στους βηματικούς κινητήρες. Στο Κεφάλαιο 3 περιγράφεται ο σκοπός της εργασίας μας και η πειραματική μας διάταξή. Αναλύουμε τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε, το κόστος υλοποίησης της μονάδας, τα μέρη που την απαρτίζουν και τον τρόπο λειτουργίας της. Επιπλέον, εστιάζουμε στην πλατφόρμα Arduino UNO περιγράφοντας διεξοδικά την μνήμη της, τον μικροελεγκτή ATmega328 και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της. Παρουσιάζεται η συνδεσμολογία των επιμέρους τμημάτων και η λειτουργία της διάταξης. Στο Κεφάλαιο 4 γράφουμε τα συμπεράσματά μας και ορισμένες προτάσεις για μελλοντική μελέτη.