Υποθαλάσσιοι ενεργειακοί πόροι από τον εντοπισμό στην εκμετάλλευση, περιπτώσεις : α)Κόλπος του Μεξικού β) Μεσόγειος Θάλασσα - Salarpour, Saman (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων από το χρονικό σημείο της δημιουργίας τους έως τις τεχνικές εντοπισμού και τις μεθόδους εκμετάλλευσής τους. Στα πρώτα κεφάλαια γίνεται μια ανασκόπηση στις ιδιότητες και την ταξινόμηση των υδρογονανθράκων καθώς και μια εισαγωγή στο σχηματισμό και την ταξινόμηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια καλύπτονται οι διαστάσεις των μεθόδων εντοπισμού των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στο σχηματισμό των κοιτασμάτων και στην έρευνα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ακολουθεί η εξέταση των μεθόδων εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων ιδιαίτερα μέσα από την εξέταση των δοκιμαστικών γεωτρήσεων καθώς και των παραγωγικών. Τέλος, η εργασία αποτυπώνει δύο μελέτες περίπτωσης αναφορικά με την παρουσία και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων, εκείνη του Κόλπου του Μεξικού και της Αν. Μεσογείου ενώ έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.