Χημικοί αισθητήρες νανοσωματιδίων - Μαγγίνας, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την κατασκευή και χαρακτηρισμό χημικών αισθητήρων με μεταλλικά νανοσωματίδια για την ανίχνευση υγρασίας και φυτοφαρμάκων. Επίσης τονίζεται η επιλεκτικότητα ορισμένων πολυμερών που χρησιμοποιήθηκαν για την απορρόφηση των ατμών μέσω της ποσοστιαίας μεταβολής της αντίστασης του αισθητήρα. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος που είναι και το θεωρητικό γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια των αισθητήρων και περιγράφεται η δομή και τα στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος μέτρησης. Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στους χημικούς αισθητήρες που μας ενδιαφέρουν στην παρούσα εργασία και την κατηγοριοποίηση τους αλλά και στην περιγραφή των νανοσωματιδίων και των ιδιοτήτων τους. Στην συνέχεια γίνεται μία συζήτηση γύρω από τα πολυμερή και την χρήση τους στους χημικούς αισθητήρες και περιγράφεται η διάταξη των λεγόμενων ενδοδιαπλεκόμενων ηλεκτροδίων. Στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου γίνεται μία περιγραφή της χρήσης μεταλλικών νανοσωματιδίων σε αισθητήρες παραμόρφωσης και του μοντέλου ενεργοποιούμενου φαινομένου σήραγγας που κυριαρχεί σε αυτά. Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αυτής επικεντρωνόμαστε στο κατασκευαστικό κομμάτι των αισθητήρων με αναφορά στις τεχνικές ανάπτυξης των ηλεκτροδίων χρυσού αλλά και παρασκευής των νανοσωματιδίων πλατίνας και εναπόθεσης στρώσεων πολυμερούς. Στο τρίτο μέρος γίνεται μία ανάπτυξη των τεχνικών χαρακτηρισμού που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη των διατάξεων μας όπως οι τεχνικές XRD, προφιλομετρίας, SEM, ηλεκτρικού χαρακτηρισμού και της πειραματικής διάταξης μετρήσεων απόκρισης των αισθητήρων. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος παρουσιάζονται και αναλύονται τα πειραματικά αποτελέσματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της εκπόνησης της παρούσας διατριβής καθώς επίσης προτείνονται μελλοντικές εργασίες για περεταίρω μελέτη του αντικειμένου.