Διερεύνηση και αντιμετώπιση αυθαίρετων οικισμών εντός δασικών πολυγώνων - Ποδηματά, Μαρίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Η διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων αποτελεί πλέον έναν όρο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις εκφάνσεις της σημερινής κοινωνίας. Ειδικότερα όμως, όσον αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή του όρου στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα της χώρας, η ολοκληρωμένη διαχείριση των ακινήτων αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Ο όρος οφείλει να είναι πολυδιάστατος στην εφαρμογή του, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να έχει κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση. Η προσπάθεια καταμέτρησης και απολογισμού της υπάρχουσας κατάστασης στην περιοχή μελέτης, σκοπό έχει να αποτελέσει μοχλό για την περαιτέρω επιστημονική έρευνα και την προσέγγιση του καταλληλότερου μοντέλου εφαρμογής της διαχείρισης των ακινήτων, σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Τα Ηνωμένη Έθνη, φροντίζουν με τα προγράμματα και τις οδηγίες που εκδίδουν, να ενσωματώσουν την έννοια αυτή στη νομοθεσία τους, με σκοπό να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την οργάνωση των πόλεων, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος και η ποιότητα ζωής σε αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι η εφαρμογή και η όσο το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωση στο εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο και των κατευθυντήριων γραμμών των διεθνών οργανισμών, οι οποίες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία του σχεδιασμού της διαχείρισης ακινήτων. Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι μέσω της καταγραφής και παρουσίασης της υπάρχουσας κατάστασης στην περιοχή μελέτης, να εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο οι πολιτικές και οι νομοθεσίες της χώρας συμβαδίζουν με την εφαρμογή του όρου της διαχείρισης και αξιοποίησης των ακινήτων. Μελετώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες εκπόνησης και ολοκλήρωσης της προσπάθειας και ταυτόχρονα, προσπαθώντας να πραγματοποιηθεί μία όσο το δυνατόν καλύτερη μεθοδολογική προσέγγιση τους θέματος, προτείνεται και αποτιμάται μία λύση του ζητήματος.