Διερεύνηση της δυναμικής συμπεριφοράς σε κυματισμούς, πλωτής συσκευής ανάκτησης κυματικής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. - Χάντζος, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο ‘’Διερεύνηση της Δυναμικής Συμπεριφοράς σε Κυματισμούς, Πλωτής Συσκευής Ανάκτησης Κυματικής και Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας’’ αποτελεί μια προσπάθεια να διερευνηθεί η δυναμική απόκριση πλωτής κατασκευής, που συναποτελείται από τρεις μηχανισμούς ανάκτησης κυματικής ενέργειας και μια πλωτή ανεμογεννήτρια, έναντι κυματισμών και ανέμου. Στην υβριδική/συνδυαστική αυτή συσκευή προσδίδεται ακαμψία μέσω της αγκύρωσής της με προεντεταμένους κλάδους αγκύρωσης TLP (Tension Leg Platform). Μέσω της περεταίρω ανάπτυξης του προγράμματος Semisub του Εργαστηρίου Πλωτών Κατασκευών και Συστημάτων Αγκύρωσης της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε προγραμματιστικό περιβάλλον της γλώσσας προγραμματισμού Fortran, επιχειρείται ο προσδιορισμός και η ανάλυση της ευστάθειας και της ακαμψίας της κατασκευής σε συνδυαστικές φορτίσεις κύματος και ανέμου. Μελετώνται και συγκρίνονται διάφοροι συνδυασμοί διαφορετικών βαθών αγκύρωσης και ταχυτήτων ανέμου υπό την ταυτόχρονη λειτουργία ή μη των ανωστικών σωμάτων σαν μηχανισμοί ανάκτησης κυματικής ενέργειας. Έτσι διερευνάται η επιρροή των ανωτέρω παραγόντων στην ευστάθεια του συστήματος. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική περιγραφή/εισαγωγή περί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εν συνεχεία στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις ανεμογεννήτριες με ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράκτια μορφή τους. Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει πληροφορίες για την τεχνολογία των μηχανισμών ανάκτησης κυματικής ενέργειας. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των σχέσεων που διέπουν τις πλωτές υπεράκτιες κατασκευές. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η προς μελέτη σύνθετη κατασκευή καθώς και γίνεται η μαθηματική της περιγραφή. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα εξαχθέντα από το πρόγραμμα αποτελέσματα. Τέλος στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των τελικών συμπερασμάτων και προτείνονται μελλοντικές έρευνες.