Σύγκριση πρότυπης σταθμικής μεθόδου με μέθοδο αυτόματης μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων PM10 - Γκικούδης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η μεταπτυχιακή εργασία εντάσσεται εν μέρει στις μελέτες που πραγματοποιεί η Ευρωπαίκη Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) σε ανάθεση της Ε.Ε για την προς έκδοση οδηγίας που θα πραγματεύεται ακριβώς το τρόπο λειτουργίας / συλλογής και τις αρχές (quality test...) που θα διέπουν τα AMS. Έγινε συλλογή δεδομένων συγκέντρωσης PM10 τόσο με την μέθοδο αναφοράς ακολουθόντας την οδηγία ΕΝ12341/2014, όσο και με το ένα Αυτόματο Σύστημα Παρακολούθησης (AMS) που στην περίπτωση μας ήταν ένα ΤΕΟΜ1400Α-FDMS8500C .Κατόπιν έγινε μελέτη ισοδυναμίας (equivalance) των δύο μεθόδων και καταλλήλη διόρθωση των τιμών του ΤΕΟΜ (calibration) εφόσον χρειαζόνταν καθώς και όλα τα quality test που απαιτούνταν για να θεωρούνται έγκυρες οι μετρήσεις .Η πειραματική εργασία παραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών.