Question upon crisis - Παπαδήμας Καμπέλης, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2015)
Η ερώτηση κρίσεως που θέσαμε στον εαυτό μας όταν ξεκινήσαμε αυτήν την εργασία είναι αν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική στην εποχή της κρίσης. Δηλαδή ποιοι είναι οι τρόποι και τα εργαλεία που η αρχιτεκτονική μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα. Σ ’αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε την πόλη μας. Στην περιοχή των Αθηνών βρίσκουμε κενά οικόπεδα ανάμεσα στο πυκνοδομημένο αστικό ιστό. Ο προβληματισμός ήταν εάν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε για χρήσεις δημοσίου χαρακτήρα. Επιλέξαμε σαν περίπτωση μελέτης την περιοχή των Εξαρχείων παρότι οι επεμβάσεις που προτείνουμε θα μπορούσαν να γίνουν και σε άλλες περιοχές του κέντρου με παρόμοια χαρακτηριστά. Ψάχνοντας λοιπόν στην περιοχή των Εξαρχείων, εντοπίσαμε κενά οικόπεδα που γλίτωσαν από την αντιπαροχή και την πολυκατοικία. Μέσα σε αυτά προτείνουμε εφήμερες κατασκευές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ευέλικτα προγράμματα χρήσεων .