Δίκτυο κοινωνικής οργάνωσης στο Γεράνι_Κατοίκηση και δημόσιος χώρος - Αγαπάκη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 2015)
Η παρούσα διπλωματικής πραγματεύεται το θέμα της συλλογικής κατοίκησης στο κέντρο της Αθήνας. Η εργασία στηρίχθηκε σε δύο βασικούς άξονες. Αφενός στην ανάγκη για επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο και αφετέρου τη σκοπιμότητα της επανάχρησης των κενών κελυφών της πόλης. Η πρόταση, η οποία έχει επεκτάσιμο και επανεπεξεργάσιμο χαρακτήρα, προσπαθεί να εξετάσει ζητήματα ένταξης και διατήρησης, με στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και την αντίσταση στην κοινωνική ισοπέδωση. Μελετώντας πιλοτικά την ευρύτερη περιοχή του Γερανίου, προσπαθήσαμε να εξετάσουμε με ποιους όρους θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα συνολικό μοντέλο συλλογικής- κοινωνικής οργάνωσης σε μία περιοχή που συνοψίζει το σύνολο των χαρακτηριστικών του κέντρου της πόλης. Αφού έγινε καταγραφή των κτισμάτων της περιοχής τα οποία παραμένουν κενά χρήσης εδώ και χρόνια, προτείναμε τη χωροθέτηση χρήσεων εστίασης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υποδομών με κοινόχρηστο ή αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα. Αξιοποιώντας ενδεικτικά ένα υπάρχων κέλυφος επί της πλατείας θεάτρου, δημιουργήσαμε ένα συγκρότημα κατοικιών (το κτίριο συνδυάζει και άλλες χρήσεις, όπως γραφεία ιατρικής-νομικής-ψυχολογικής στήριξης και χώρους ψυχαγωγίας στο ισόγειο), το οποίο προσπαθεί να προάγει την ιδέα μίας συλλογικής αλληλέγγυας κατοίκησης, τοποθετώντας στο επίκεντρο κοινόχρηστες χρήσεις και δράσεις.