Φοιτητική Κατοικία στην Καλλιθέα - Γκιοτσαλίτης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2014)
Το θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός συγκροτήματος Φοιτητικών Κατοικιών στην Καλλιθέα. Αφετηρία της η μελέτη συλλογικής κατοικίας ενταγμένης σε πυκνά δομημένο αστικό ιστό. Στόχος της εργασίας: • Ο σχεδιασμός φοιτητικής εστίας. • Προσφορά δημόσιου χώρου στη γειτονιά με λειτουργίες με άμεση αναφορά σ’ αυτήν. Η περιοχή επέμβασης είναι ο Δήμος Καλλιθέας. Επιλέγεται λόγω της ύπαρξης σ’ αυτόν δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Χαροκόπειο και Πάντειο Πανεπιστήμιο) και της έλλειψης εστιών για τα ιδρύματα αυτά. Το οικοδομικό τετράγωνο επέμβασης είναι έναντι του Χαροκοπείου. Η μελέτη βασίζεται σε πρόταση ενοποίησης τριών ανενεργών οικοπέδων. Η πρόταση αποτελείται από τον α)σχεδιασμό της φοιτητικής εστίας και β)την παρέμβαση στο οικοδομικό τετράγωνο με σχεδιασμό δημόσιων λειτουργιών. Η πρόταση δημόσιων λειτουργιών περιλαμβάνει την δημιουργία «Κέντρου δημιουργικής απασχόλησης» για παιδιά και επανάχρηση του μικρου γωνιακού διατηρητέου κτίσματος στην ανατολική γωνία του Ο.Τ. ως «Σταθμό φύλαξης παιδιών» με την πρόθεση να λειτουργεί ως κοινωνικός πόλος για την περιοχή. Στο συγκρότημα κατοικιών οι πλέον «δημόσιες» λειτουργίες τοποθετούνται στο επίπεδο του ισογειου: κοινόχρηστα πλυντήρια, γραφείο διεύθυνσης, εστιατόριο, καφέ-αναψυκτήριο, με ελεγχόμενη πρόσβαση στους φοιτητές αλλά και αλληλεπίδραση με την ευρύτερη γειτονιά και τις δημόσιες χρήσεις για παιδιά που προτείνονται. Στα επίπεδα των ορόφων σχεδιάζεται η φοιτητική κατοικία ενώ το δώμα αξιοποιείται ως «κοινόχρηστος συλλογικός χώρος» για τους φοιτητές-ενοίκους.