Ο πλούτος της Χαλκιδικής. Φυσικός ή Ορυκτός? - Χριστοφοράκη, Αικατερίνη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2013)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί την παρουσίαση, την μελέτη και τελικά την αξιολόγηση της κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι του νομού Χαλκιδικής τα τελευταία χρόνια. Μιας κατάστασης που τείνει να λάβει μορφή εμφυλίου πολέμου, με μήλον της έριδος τον φυσικό πλούτο του νομού τόσο πάνω, όσο και κάτω από τη γη. Ο λόγος γίνεται για τα πλούσια δάση και τους βιότοπους που καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα όλου του νομού, σε αντιδιαστολή με το πολύ πλούσιο υπέδαφός της και την πιθανότητα εκμετάλλευσης αυτού. Στην Ελλάδα της κρίσης είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς στη συνείδησή του παρόμοια θέματα. Είναι δύσκολο να βάλει σε πρώτη μοίρα το γενικό καλό και την προστασία της εθνικής αλλά και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, όταν στο άμεσο μέλλον απειλείται το βιοτικό του επίπεδο, το σπίτι του και η οικογένειά του. Αφορμή για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή, στάθηκε το γεγονός πως, μετά και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που προβλέπει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χαλκού στην περιοχή, (ΚΥΑ 201745/2011), η εργολήπτρια εταιρεία εξόρυξης, σχεδιάζει την δημιουργία μεγάλης κλίμακας απαραίτητων εγκαταστάσεων, με παράλληλη υπόσχεση την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο δεδομένου του ολοένα και αυξανόμενου ποσοστού ανεργίας στη χώρα. Στον αντίποδα, απειλείται πολλαπλάσιος αριθμός στρεμμάτων αρχέγονου δάσους, καθώς και το επίπεδο διαβίωσης στα γύρω χωριά αφού η εξόρυξη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί διεργασίες που προηγούνται και έπονται αυτής. Οι διεργασίες αυτές απαιτούν ανάλογη έκταση και φέρουν ανάλογες επιπτώσεις. Η καταστροφή του φυσικού πλούτου δεν θα περιοριστεί στα στρέμματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες, αλλά θα επηρεάσει και μια ιδιαίτερα διευρυμένη περίμετρο. Η επίτευξη της ισορροπίας, αν και αποδεικνύεται δύσκολη, δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδύνατη. Αυτό που σε κάθε περίπτωση απαιτείται, είναι κριτική σκέψη, θέσπιση προτεραιοτήτων και περιορισμών, και κατόπιν, πολύ προσεκτικός σχεδιασμός και ακόμα πιο προσεκτικός έλεγχος και εφαρμογή του