Διερεύνηση της εξόρυξης κίσσηρις της νήσου Γυαλί με surface miner - Κυρίτσης, Ευστράτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Εξόρυξης Πετρωμάτων, 2015)
Θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση μέσω εργαστηριακών δοκιμών της δυνατότητας εξόρυξης κίσσηρις (ελαφρόπετρας) της νήσου Γυαλί με surface miner. Η εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Εξόρυξης Πετρωμάτων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εργασία αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες για τις υπαίθριες εκμεταλλεύσεις και την εξόρυξη πετρωμάτων με μηχανικά μέσα. Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι surface miners του οίκου Wirtgen. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αρχές λειτουργίας τους, στα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τους, στις εφαρμογές τους και, τέλος, παρουσιάζεται η επίδοση εξόρυξης των διαθέσιμων μηχανημάτων. Στο τρίτο μέρος της εργασίας διερευνάται η δυνατότητας εξόρυξης κίσσηρις με surface miners. Προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν πενήντα ένα δείγματα ελαφρόπετρας. Τα δείγματα διέθεσε η ΛΑΒΑ ΑΕ, η οποία εκμεταλλεύεται το σχετικό κοίτασμα στη νήσο Γυαλί. Προσδιορίστηκαν ο δείκτης σημειακής φόρτισης και ο δείκτης αποξεστικότητας κατά Cerchar. Στις δοκιμές εφαρμόστηκαν οι προτεινόμενες μέθοδοι της ISRM. Επίσης, με χρήση των αποτελεσμάτων της δοκιμής σημειακής φόρτισης υπολογίστηκε έμμεσα η αντοχή του πετρώματος σε μονοαξονική θλίψη. Από τις δοκιμές προέκυψε ότι το πέτρωμα είναι χαμηλής αντοχής. Οι τιμές αντοχής σε μονοαξονική θλίψη που προσδιορίστηκαν κυμαίνονται από 5.46 έως 43.60 MPa. Η μέση τιμή είναι 15.39 MPa και η τυπική απόκλιση 7.01 MPa. Στην κατανομή των τιμών, 93% είναι μικρότερες από 23 MPa. Όσον αφορά στην αποξεστικότητα, κατά την εκτέλεση των δοκιμών δεν παρατηρήθηκε μετρήσιμη φθορά στις ακίδες. Επομένως, το πέτρωμα μπορεί να θεωρηθεί ως εξαιρετικά χαμηλής αποξεστικότητας. Βάση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και των σχετικών διαγραμμάτων που παρέχει η Wirtgen, συμπεραίνεται ότι είναι δυνατή η οικονομικά αποδοτική εξόρυξη ελαφρόπετρας με surface miners. Ο αναμενόμενος ρυθμός παραγωγής κυμαίνεται από 1000 έως 2000 bm3/h , ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο μηχάνημα. Η αναμενόμενη φθορά στα κοπτικά εργαλεία αναμένεται να είναι χαμηλή και εκτιμάται από 0.003 έως 0.013 tools/bm3.