Πείραμα "Ελαιώνας" : μελέτη συνύπαρξης ετερόκλητων ταυτοτήτων - Μπίζου, Ελεάνθη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 2015)
Η εργασία στηρίζεται σε αυτό το φαινόμενο που ο Ηράκλειτος ονομάζει «αρμονία των αντιθέτων». Ο Ηράκλειτος παρατηρεί ότι στη φύση όλα γίνονται με πάλη και μέσα από τις διαφορές των στοιχείων συντίθεται η αρμονία. Αν εστιάσουμε στο επίπεδο της πόλης , θα διαπιστώσουμε ότι όλα της τα στοιχεία αναπτύσσουν ταυτόχρονα τόσο ελκτικές όσο και απωθητικές τάσεις. Η πιο έντονη αντίφαση παρουσιάζεται στη σχέση της παραγωγικής δραστηριότητας με την κατοικία. Αυτός ο συσχετισμός γίνεται αντικείμενο μελέτης στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου ο δευτερογενής τομέας κυριαρχεί, καταπιέζοντας τους θύλακες κατοικίας που υπάρχουν. Στόχος της εργασίας είμαι η ανεύρεση των προϋποθέσεων αρμονικής συνύπαρξης των δύο στοιχείων. Το πείραμα στηρίζεται στη θεωρία, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ισχυρού πόλου έλξης των πολιτών στην καρδιά του Ελαιώνα. Ως πόλος έλξης επιλέγεται το αγροπάρκο μέσα στο οποίο τοποθετείται γενική κατοικία. Επειδή η δυναμική ανάπτυξης της οικιστικής ζώνης δε μπορεί να διοχετευτεί στο επίπεδο του εδάφους, καθότι είναι κατειλημμένο από τα κελύφη της παραγωγικής δραστηριότητας, δημιουργούμε ένα υπερυψωμένο επίπεδο που συντίθεται από μονάδες κύτταρα το οποίο αναπτύσσεται ανεμπόδιστα