Προσδιορισμός παραμένουσωνν τάσεων με μαγνητικές μεθόδους μη καταστροφικών ελέγχων σε συγκολλημένο χάλυβα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα - Κούλη, Μαρία-Ελισάβετ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Η παρούσα Μεταπτυχιακή εργασία αποτελείται από μία εισαγωγή και δύο διακριτά μέρη: ένα θεωρητικό και ένα πειραματικό. Στην εισαγωγή γίνεται μια σύντομη παρουσίαση του μαγνητισμού και των συναφών φαινομένων, ώστε να γίνει ευκολότερα κατανοητός ο σκοπός διεξαγωγής της παρούσας εργασίας και να εξηγηθούν συντόμως έννοιες, οι οπόιες θα αναλυθούν διεξοδικά στο θεωρητικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται μια παρουσίαση όλων των ΚαταστροφικώνΜεθόδων Τεχνικών Χαρακτηρισμού και των Μη Καταστροφικών Ελέγχων που χρησιμοποιούνται για το χαρακτηρισμό των υλικών, τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε πειραματικό επίπεδο. Αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της κάθε μέθόδου καθώς και τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα. Στο Κεφάλαιο 3 γίνεται εκτενής παρουσίαση όλων των μαγνητικών ΜΚΕ που χρησιμοποιούνται για τον χαρακτηρισμό των μαγνητικών υλικών. Παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου καθώς και τα συμπεράσματα που ελήφθησαν κατά την εφαρμογή τους από διάφορες ερευνητικές ομάδες. Στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζεται η μέθοδος συγκόλλησης που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκόλληση των δοκιμίων που μελετήθηκαν. Παρουσιάζονται το θεωρητικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης συγκόλλησης, καθώς και τα χαρακτηριστικά και οι παράμετροιτης μεθόδου. Το πειραματικό μέρος αποτελείται από τα Κεφάλαια 5 και 6, στα οποία γίνεται εκτενής παρουσίαση της πειραματικής διάταξης και των αποτελεσμάτων που ελήφθησαν από μια σειρά μετρήσεων, καθώς και ο σχολιασμός αυτών. Στο Κεφάλαιο 7 που είναι και το τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής προτείνεται η περαιτέρω αναγκαία έρευνα στον τομέα των μαγνητικών μεθόδων που θα βελτιώσει την αξιοπιστία τους και θα οδηγήσει σε περισσότερο επαναλλήψιμα αποτελέσματα Ακολουθεί παράρτημα με πίνακες και στοιχεία που αφορούν στην πιστοποίηση των υλικών που μελετήθηκαν και κάποιες ιδιότητές τους, ενώ στο τέλος παρατίθεται η βιβλιογραφία με τις πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα δεδομένα για τη διεξαγωγή της παρούσας εργασίας.