Βελτιστοποίηση και ανάλυση ευιασθησίας μικροδικτύων χρησιμοποιώντας το λογισμικο HOMER - Μια μελέτη περίπτωσης - Παπαϊωάννου, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μια τεχνοοικονομική μελέτη δυο μικροδικτύων που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή της κατασκήνωσης «Μελτέμι», η οποία είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται στην περιοχή της Ραφήνας. Τα μικροδίκτυα προσομοιώνονται και αναλύονται με τη βοήθεια του λογισμικού HOMER Energy (Hybrid Optimization Model for Energy Resources) για να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση αυτών και να επιτύχουμε τη μέγιστη παραγωγή ενέργειας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ακόμη διεξάγεται ανάλυση ευαισθησίας για να παρουσιαστεί ο αντίκτυπος συγκεκριμένων μεταβλητών στη βέλτιστη υλοποίηση του συστήματος. Τα αποτελέσματα της τεχνοοικονομικής ανάλυσης και της ανάλυσης ευαισθησίας προτείνουν την εγκατάστασή νέων διεσπαρμένων παραγωγών ή νέο πρότυπο λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων.