Ο δημόσιος χώρος ως πεδίο αστικών συγκρούσεων: η επίδραση των σχέσεων εξουσίας στην καθημερινότητα και τις πρακτικές χρήσης. - Πέττας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας - Χωροταξίας. Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, 2015)
Η παρούσα διδακτορική διατριβή ερευνά τους τρόπους με τους οποίους ενεργά συλλογικά υποκείμενα και μηχανισμοί αλληλεπιδρούν στο πλαίσιο σχέσεων εξουσίας και τους τρόπους με τους οποίους η αλληλεπίδραση αυτή επιδρά στη καθημερινή ζωή και τις πρακτικές χρήσης σε δημόσιους χώρους οι οποίοι λειτουργούν ως πεδία αστικών συγκρούσεων. Η έρευνα βασίζεται σε μικτή μεθοδολογική προσέγγιση η οποία εντούτοις δίνει έμφαση στην εξαγωγή και παρουσίαση ποιοτικών δεδομένων. Η συγκρότηση των σχέσεων εξουσίας και τα αποτελέσματα τους εξετάζονται σε τρείς περιπτώσεις έρευνας οι οποίες περιλαμβάνουν τους εξής δημόσιους χώρους οι οποίοι χωροθετούνται στο κέντρο της Αθήνας: πλατεία Εξαρχείων, πλατεία Αγίου Παντελεήμονα και πλατεία Συντάγματος