Υποσκαφή κατασκευή με βιοκλιματικό σχεδιαμό στις Κυκλάδες - Αθανασιάδης, Ιάσων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2014)
Η άμεση σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και η επίδραση των πράξεων του σε αυτό, οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι γίνεται κατανοητή η ανάγκη λήψεως δραστικότερων μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του. Η ταξινόμηση των κατασκευών ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες και καταναλώσεις, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αναδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής ταυτότητας των κατασκευών του μέλλοντος και ωθεί στη υιοθέτηση τεχνικών για την μείωση τους, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και κατασκευής κτιρίων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Ο μεγαλύτερος όγκος καταναλώμενης ενέργειας προέρχεται από τις ενέργειες για την προσαρμογή της θερμοκρασίας σε επιθυμητά από τον άνθρωπο επίπεδα. Ο υπόγειος χώρος από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε τη διέξοδο του ανθρώπου για προστασία από τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Η παροχή σταθερού θερμικού περιβάλλοντος είναι το κύριο χαρακτηριστικό του υπόγειου χώρου. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα που προσδίδει μία υπόσκαφη κατασκευή, με τον κατάλληλο βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η υπόσκαφη βιοκλιματική κατασκευή που μελετάται έχει διαμορφωθεί με γνώμονα την κάλυψη των συνθηκών θερμικής άνεσης μέσω τεχνικών που αξιοποιούν στο έπακρο την συνεισφορά του περιβάλλοντος στο οποίο τοποθετείται. Μέσω αυτής της διαδικασίας δημιουργείται μία εντυπωσιακή κατασκευή σε ένα νησί των Κυκλάδων, που αποτελεί παράδειγμα βιωσιμότητας και χαρακτηρίζεται από ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα.