Ατταπουλγίτης Βεντζίων Γρεβενών, ορυκτολογία - ιδιότητες - χρήσεις - Μαλτέζος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, 2015)
Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στον ατταπουλγίτη, τα σημαντικότερα κοιτάσματα του οποίου βρίσκονται στο λεκανοπέδιο των Βεντζίων του νομού Γρεβενών, στη βόρεια Ελλάδα. Εξετάζονται η ορυκτολογική και η χημική σύσταση, η κρυσταλλική δομή και άλλες φυσικές ιδιότητες του ατταπουλγίτη. Περιγράφεται ο σχηματισμός του αταπουλγίτη για ορισμένα παγκόσμια κοιτάσματα και ειδικότερα τα ελληνικά κοιτάσματα στη λεκάνη των Βεντζίων. Επίσης, γίνεται αναφορά στις εξορυκτικές εργασίες και την παραγωγική εκμετάλλευση του ατταπουλγίτη στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης Βεντζίων, Γρεβενών. Αναφέρονται οι πολλές και ποικίλες εφαρμογές και χρήσεις του ατταπουλγίτη, οι οποίες βασίζονται τόσο στις φυσικές ιδιότητές του όσο και στις τροποποιημένες ή βελτιωμένες ιδιότητες μετά από κατεργασία που υφίσταται με μηχανικά και φυσικο-χημικά μέσα. Αντιπροσωπευτικά δείγματα ατταπουλγίτη από τη λεκάνη Βεντζίων εξετάζονται μέσω των εργαστηριακών τεχνικών: XRD, SEM, FTIR, Raman και DTA.