Αξιολόγηση εναλλακτικών τεχνολογιών επεξεργασίας λυμάτων και ιλύος ως προς το αποτύπωμα άνθρακα και ενέργειας - Κωτσάκης, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2015)
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας μηχανικός σε όλους τους τομείς είναι αυτός της ελαχιστοποίησης των ενεργειακών δαπανών και των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό είναι και το βασικό αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας: η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) με τη χρήση εναλλακτικών τεχνολογιών επεξεργασίας, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς περιορισμούς. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, περιγράφονται, σχεδιάζονται και συγκρίνονται ως προς τις ενεργειακές απαιτήσεις και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τρία διαφορετικά συστήματα ενεργού ιλύος: • Το συμβατικό σύστημα ενεργού ιλύος, με δεξαμενή πρωτοβάθμιας καθίζησης και αναερόβια χώνευση της ιλύος με μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας • Ένα εναλλακτικό σύστημα επεξεργασίας, με ενισχυμένο πρωτοβάθμιο διαχωρισμό (σύστημα δεξαμενών κροκίδωσης και μικροκόσκινο) για την πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και αναερόβια χώνευση με συμπαραγωγή ενέργειας • Ένα δεύτερο εναλλακτικό σύστημα επεξεργασίας, με δεξαμενή πρωτοβάθμιας καθίζησης, θερμική υδρόλυση της βιολογικής ιλύος και αναερόβια χώνευση με συμπαραγωγή ενέργειας