Κύρτωση χαλύβδινων και ορθότροπων πλακών από ορθές και διατμητικές τάσεις - Πεπόνης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Η παρούσα διπλωμαική εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη της συμπεριφοράς χαλύβδινων και ορθότροπων πλακών σε διάφορες συνθήκες φόρτισης. Ουσιαστικά, έγινε διερεύνηση έναντι τοπικού λυγισμού χαλύβδινων και ορθότροπων πλακών- συγκεκριμένα πλακών από Carbon/Epoxy και Glass/Epoxy- σε συνθήκες καθαρής θλίψης, καθαρής διάτμησης, αλλά και σε διάφορους συνδυασμούς θλιπτικών και διατμητικών τάσεων. Κατόπιν έγινε σ΄τγκριση της συμπεριφοράς των τριών υλικών με κριτήριο το κρίσιμο φορτίο λυγισμούτου κάθε είδους πλάκας. Στην προσπάθεια ανάλυσης του φαινομένου έγινε χρήση του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων ( FEM- Finite Element Module) ADINA 9.0 for Windows. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στις έννοιες της καθαρής θλίψης, της διάτμησης και παρουσιάστηκε επιγραμματικά η περίπτωση του συνδυασμού τους. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί μια εκτεταμένη αναφορά στον τοπικό λυγισμό λεπτών πλακών, φαινόμενο που εμφανίζεται σε στοιχεία που καταπονούνται από θλιπτικό φορτίο. Το φορτίο αυτό οδηγεί σε παραμορφώσεις που ακολουθούν το επίπεδό του. Όταν το φορτίο αυτό ξεπεράσει μια τιμή τότε αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα παραμορφώσεις εκτός επιπέδου, για τις οποίες αναζητείται το κρίσιμο φορτίο λυγισμού. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διερεύνηση της κύρτωσης ισότροπων ( χαλύβδινων) και ορθότροπων ( από Carbon/Epoxy και Glass/Epoxy) ίδιων διαστάσεωνσε διάφορες μορφές καταπόνησης και η εξαγωγή του κρίσιμου φορτίου λυγισμού τους με χρήση του προγράμματος ADINA. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη διερεύνηση και ανάλυση όλων των περιπτώσεων, τόσο από τη χρήση του ADINA, όσο και αυτών που προέκυψαν από τους θεωρητικούς κανόνες και τις διατάξις του Ευρωκώδικα 3. Για τη διευκόλυνση του μελετητή παρατίθενται διαγράμματα, τα οποία δίνουν μια καλύτερη εικόνα της συμπεριφοράς των πλακών και καθιστούν εφικτή τη σύγκριση των αποτελεσμάτων κάθε περίπτωσης. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από όλες τις ανωτέρω αναλύσεις, καθώς και πρόταση για περαιτέρω έρευνα επί του θέματος.