Πειραματική διερεύνηση συνδέσεων χαλύβδινων ελασμάτων με FRP υπό εφελκυστικά φορτία - Δεσπότης, Θωμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Στις εφαρμογές Πολιτικού Μηχανικού και συγκεκριμένα στις Μεταλλικές Κατασκευές, είναι πολύ συνηθισμένο να προκύπτει ανάγκη για αποκατάσταση συνέχειας μελών μιας κατασκευής τα οποία υποβάλλονται σε εφελκυσμό. Για την ανάγκη αυτή έχουν επινοηθεί πολλές μορφές εφελκυστικών συνδέσεων. Τέτοιες συνδέσεις είναι οι κοχλιωτές, οι συγκολλητές, καθώς και οι συνδέσεις χαλύβδινων ελασμάτων με χρήση διαφόρων ειδών ρητίνης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μία προσπάθεια πειραματικής διερεύνησης των ιδιοτήτων και ιδιαίτερα της αντοχής ενός νέου τύπου σύνδεσης εφελκυσμού, στην οποία δύο χαλύβδινα ελάσματα συνδέονται με χρήση ινοπλισμένου πολυμερούς υλικού (Fiber Reinforced Plastic). Για το σκοπό αυτό, κατασκευάζονται και δοκιμάζονται στο Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών του ΕΜΠ, διάφορες παραλλαγές αυτού του τύπου σύνδεσης, που περιλαμβάνουν ενίσχυση αυτής με πλέξη από δέσμες ινών υάλου. Τα αποτελέσματα της πειραματικής αυτής διερεύνησης παρουσιάζονται, και στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων, συγκρίνοντας τις διάφορες παραλλαγές της νέας σύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και ενδεικτικά με μία ήδη υπάρχουσα σύνδεση εφελκυσμού.