Αξιολόγηση της κοστολόγησης διεσπαρμένης παραγωγής με τη μέθοδο net metering - Λυμπέρης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Η συγκεκριμένη εργασία διερευνά το μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και την εφαρμογή του στην Ελλάδα. Εξετάζει, εάν η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να αποτελέσει μια οικονομικά συμφέρουσα επιλογή για τον αυτοπαραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στη διεσπαρμένη παραγωγή, δηλαδή την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής κοντά στους καταναλωτές. Εξετάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, καθώς και η σύνδεση τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και οι επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν σε αυτό. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, καθώς και οι στόχοι που έχουν τεθεί για το μέλλον. Περιγράφονται τα διάφορα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών συστημάτων και γίνεται αναφορά στη μείωση της τιμής τους, η οποία οδηγεί στην ισοτιμία του δικτύου. Επίσης, φαίνεται η εξέλιξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Ακολουθούν τα κίνητρα για την ενίσχυση των ΑΠΕ και γίνεται ειδική αναφορά στο κίνητρο Feed-in-Tariff που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Η εργασία επικεντρώνεται στην έννοια του net metering και στα διάφορα χαρακτηριστικά του. Πραγματοποιείται η ανάλυση της λειτουργίας του και γίνεται αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή του. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση του συστήματος net metering που εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης και των πιλοτικών εγκαταστάσεων σε χώρες της Μεσογείου. Εμπεριέχεται η νομοθεσία του net metering που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα. Αναφέρονται τα χαρακτηριστικά και οι διάφοροι περιορισμοί της και ο τρόπος με τον οποίον πραγματοποιούνται οι χρεώσεις. Τέλος, παρουσιάζονται οι βασικές μέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων μέσω οικονομικών δεικτών αξιολόγησης. Αφού καθοριστούν οι διάφορες παράμετροι που απαιτούνται, πραγματοποιείται η αξιολόγηση της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά σύμφωνα με την πολιτική του net metering. Η οικονομική αξιολόγηση αφορά παραγωγούς-καταναλωτές στην Ελλάδα με διαφορετικό προφίλ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και αναζητείται το μέγεθος του φωτοβολταϊκού στο οποίο θα επιτευχθεί η μέγιστη εξοικονόμηση.