Ανάπτυξη προσχεδίου δράσης για την αειφόρο ενέργεια για το δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας - Χατζής, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μέσω της οποίας τοπικές και περιφερειακές αρχές δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν τουλάχιστον κατά 20% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εντός των γεωγραφικών τους ορίων, έως το 2020. Με βάση τις οδηγίες του Συμφώνου, οι δήμοι που συμμετέχουν καλούνται να υποβάλουν ένα εγκεκριμένο από το δημοτικό συμβούλιο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), το οποίο περιλαμβάνει την απογραφή των εκπομπών του δήμου, καθώς και τις δράσεις με τις οποίες σκοπεύει να πετύχει τον προηγούμενο στόχο. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η ανάπτυξη ενός Προσχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια για τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας του Νομού Αττικής. Αρχικά, γίνεται μια καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος και των αντίστοιχων εκπομπών του Δήμου για το έτος 2011, αξιοποιώντας στοιχεία από τιμολόγια καυσίμων, στατιστικά στοιχεία καθώς και μελέτες. Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση και ανάλυση ρεαλιστικών προτάσεων από πλευράς του δήμου σε όλους τους τομείς ενεργειακής κατανάλωσης για τη μείωση των εκπομπών CO2. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν πιο ενεργή συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα όρια του δήμου και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας (ΕΞΕΝ) με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του Δήμου και την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών.