Αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευής από φέρουσα τοιχοποιία - Ντούρας, Θεοφάνης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2015)
Η εργασία αναφέρεται στον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευής από φέρουσα τοιχοποιία. Ο έλεγχος της κατασκευής έγινε σε ζώνη κατηγορίας ΙΙ και έδαφος κατηγορίας C με χρήση των διατάξεων του Ευρωκώδικα 8. Ο έλεγχος της κατασκευής έγινε με βάση τις παραγράφους §3.2.3: «Εναλλακτικές προσομοιώσεις της σεισμικής δράσης του EC8 – Μέρος 1» και §3.2.3.1.3 «Καταγραφές επιταχυνσιογραφημάτων» . Έτσι χρησιμοποιήθηκαν πέντε ομάδες σεισμών από τρ'ια επιταχυνσιογραφήματα , ένα για τη κάθε διεύθυνση. Διερευνήθηκαν δύο περιπτώσεις χαμηλής και υψηλής ποιότητας τοιχοποιίας. Η χαμηλή ποιότητα τοιχοποιίας είχε τελικά 200 ΚΡa εφελκυστική αντοχή ενώ η υψηλής ποιότητας 2000 ΚΡa.Οι αναλύσεις έγιναν με χρήση του προγράμματος ABAQUS. Για τις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε η βήμα προς βήμα ολοκλήρωση των ιδιομορφικών αποκρίσεων, γι αυτό και υπολογίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν οι 150 πρώτες ιδιομορφές. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η χαμηλής ποιότητα κατασκευή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με κίνδυνο κατάρρευσης ενώ η υψηλής ποιότητα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά με σημειακές υπερβάσεις της εφελκυστικής αντοχής. Για να περιοριστούν οι εφελκυσμοί που προκαλούν ρηγματώσεις στην κατασκευή προτάθηκε σαν λύση η προσθήκη ξύλινων θλιπτήρων και μεταλλικών ελκυστήρων στις γεννέσεις των τόξων και η προσθήκη σενάζ σκυροδεματος. Το σενάζ σκυροδέματος βοήθησε την κατασκευή υψηλής ποιότητας μειώνοντας της εφελκυστικές τάσεις στην κατασκευή, πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν έχει πάντα ευεργετικές συνέπειες καθώς όπως φάνηκε από την ανάλυση στη χαμηλής ποιότητας κατασκευή δυσχεραίνει πολύ την απόκριση της κατασκευής. Οι ξύλινοι θλιπτήρες και οι μεταλλικοί ελκυστήρες ανακουφίζουν τα τόξα αφού αναλαμβάνουν τις οριζόντιες δυνάμεις που τα καταπονούν και έτσι η αποδιοργάνωση τους γίνεται δύσκολη. Τέλος έγινε και μια πρόταση θεμελίωσης με πεδιλοδοκούς από φέρουσα τοιχοποιία.