Ημερήσιος προγραμματισμός λειτουργίας μη διασυνδεδεμένου νησιωτικού συστήματος με αιολική και φωτοβολταϊκή διείσδυση - Νατούδη, Καλλιόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η βέλτιστη κατάρτιση και η επίλυση του Κυλιόμενου Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΚΗΕΠ) με εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής ενός Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού (ΜΔΝ), με σημαντική αιολική και Φ/Β διείσδυση. Ο ΚΗΕΠ συνίσταται στον προσδιορισμό, σε ημερήσια βάση, της ένταξης και της φόρτισης των κατανεμόμενων μονάδων παραγωγής, με απώτερο στόχο την μεγιστοποίηση της διείσδυσης μη κατανεμόμενης παραγωγής ΑΠΕ, υπό το ελάχιστο δυνατό κόστος συμβατικής παραγωγής, λαμβανομένων υπόψη των τεχνικών περιορισμών των μονάδων και των λειτουργικών κανόνων του συστήματος. Στους λειτουργικούς κανόνες περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις εφεδειών του συστήματος, καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών για την επίτευξη υψηλών διεισδύσεων ΑΠΕ. Κατά τη διαμόρφωση των απαιτήσεων έγινε προσπάθεια ώστε να ληφθούν υπόψιν όλοι οι παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος, είτε αυτοί αφορούν την αβεβαιότητα της πρωτογενούς ενέργειας ΑΠΕ, είτε του φορτίου, είτε σφάλματα στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού.