Μεθοδολογικό Πλαίσιο Χωρο-χρονικής Ανάλυσης Εμπορικών Δραστηριοτήτων σε Περιβάλλον GIS: Η Περίπτωση του Δήμου Αθηναίων - Βασιλείου, Θεοδώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Οι εμπορικές δραστηριότητες ανέκαθεν αποτέλεσαν μοχλό ανάπτυξης και συνακόλουθα διαχρονικό φαινόμενο μελέτης σε πλήθος επιστημών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο προσδιορισμός ενός μεθοδολογικού πλαισίου ανάλυσης και αξιολόγησης της χωρο-χρονικής εξέλιξης των εμπορικών δραστηριοτήτων σε αστικές περιοχές. Ειδικότερα εξετάζεται το λιανικό εμπόριο ως σύνολο αλλά και οι επιμέρους κατηγορίες του μεμονωμένα. Η ανάλυση πραγματοποιείται σε δύο στάδια -την α-χωρική και την χωρική-. Η χωρική ανάλυση στηρίζεται στη χρήση δεικτών της δημογραφίας "φυσικό ισοζύγιο" και "δείκτης γήρανσης" καθώς και στην στατιστική μέσω της "τυπικής απόκλισης" για την μέτρηση της μίξης των ετερογενών κατηγοριών του λιανικού εμπορίου. Τα εν λόγω μεγέθη υπολογίζονται σε επίπεδο γειτονιάς δημιουργώντας μία σαφή εικόνα για την εξέλιξη του λιανικού εμπορίου και την διαφοροποίησή της σε χωρικό αλλά και χρονικό επίπεδο. Το μεθοδολογικό πλαίσιο που προτάθηκε εφαρμόστηκε στον Δήμο Αθηναίων. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέκυψαν ύστερα από εκτενή επεξεργασία της πρωτότυπης βάσης που παραχωρήθηκε από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και αφορούν σε δεδομένα λιανικού εμπορίου για την χρονική διάρκεια 2003-2013. Το εν λόγω πλαίσιο εφαρμόστηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS). Συμπερασματικά διαπιστώθηκε πως οι δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου είναι άμεσα συνυφασμένες με την χωρική δομή των πόλεων. Πιο συγκεκριμένα δεν παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στις μίξεις των κατηγοριών του λιανικού εμπορίου, γεγονός που καταδεικνύει την σταθεροποίηση του εμπορικού χαρακτήρα έκαστης γειτονιάς και την μόνιμη αντίθεση εμπορικού τριγώνου και λοιπών συνοικιών. Το Εμπορικό Τρίγωνο εμφανίζει την μεγαλύτερη εξειδίκευση όπου συσπειρώνονται επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης ενώ τέλος οι κατηγορίες "προσωπική φροντίδα-καλλωπισμός" και "τρόφιμα" είναι αυτές που άνθισαν κατά την διάρκεια της κρίσης.