Διερεύνηση προοπτικών ενοποίησης των χρηματιστηριακών αγορών: Εμπειρική έρευνα σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές - Τίνος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία υποβάλλεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Μαθηματική Προτυποποίηση στις Σύγχρονες Τεχνολογίες και την Οικονομία» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Αντικειμενικός στόχος της εργασίας αυτής είναι να εξετάσει τις προοπτικές ενοποίησης των χρηματιστηριακών αγορών μέσα από την παρουσίαση ενός θεωρητικού υποβάθρου και έπειτα με την διενέργεια μιας εμπειρικής μελέτης πάνω σε δείγμα δέκα χρηματιστηριακών δεικτών της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, μετά την παρουσίαση του βασικού θεωρητικού υποβάθρου σχετικά με την ανάλυση των χρονοσειρών και της θεωρίας της συνολοκλήρωσης, αναλύονται οι δείκτες FTSE100, DAX, CAC40, MIB, IBEX35, PSI20, AGI (Athens General Index), IGEN, DowJones και Nikkei που αναφέρονται στις χώρες Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία αντίστοιχα. Το δείγμα χωρίζεται και αναλύεται σε δυο κατηγορίες που αντιπροσωπεύουν τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες αγορές. Ο έλεγχος της υπόθεσης της επίτευξης μακροχρόνιας ισορροπίας μεταξύ των αγορών της κάθε κατηγορίας αλλά και συνολικά για όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες πραγματοποιείται με τη μέθοδο του Johansen. Τέλος, λόγω της έντονης διαφορετικότητας και φύσης της Ελληνικής οικονομίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, έπειτα και από την παρατεταμένη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούμε τον έλεγχο του κατά πόσο η Ελληνική οικονομία, ανεξάρτητα, εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά και βρίσκεται σε κατάσταση μακροχρόνιας ισορροπίας με τις υπόλοιπες οικονομίες που εξετάζουμε.