Βαθμονόμηση του καταστατικού προσομοιώματος UBCD-PLC: εφαρμογή στην σεισμική απόκριση κρηπιδοτοιχών βαρύτητας - Σουλιώτης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία στοχεύει στην βαθμονόμηση του καταστατικού προσομοιώματος UBC3D – PLM, το οποίο περιγράφει την έναρξη και την εξέλιξη του φαινομένου της ρευστοποίησης, και στην αναπαραγωγή της απόκρισης των κρηπιδότοιχων σε σεισμό. Το καταστατικό προσομοίωμα UBC3D – PLM αποτελεί στην ουσία την τροποποιημένη τριδιάστατη επέκταση του καταστατικού προσομοιώματος UBCSAND, και αξιοποιείται από το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων PLAXIS. Χαρακτηρίζεται από παραμέτρους τόσο “μονοτονικής” όσο και “ανακυκλικής” φύσεως, η βαθμονόμηση των οποίων βασίζεται σε τεχνικές βελτιστοποίησης και σε δημοσιευμένες εκφράσεις της βιβλιογραφίας. Ύστερα από την παρουσίαση και τον σχολιασμό των προτεινόμενων εκφράσεων για κάθε παράμετρο, η αποτελεσματικότητα της βαθμονόμησης που διεξήχθη εξακριβώνεται μέσω δυναμικών αναλύσεων ενεργών τάσεων (PLAXIS). Συγκεκριμένα, ο στόχος των παραπάνω αναλύσεων είναι η επιτυχής αναπαραγωγή της απόκρισης: (α) μιας δοκιμής σε φυγοκεντριστή και (β) ενός πραγματικού ιστορικού σεισμικού περιστατικού.