Παραμετρική ανάλυση μηχανικής συμπεριφοράς βραχομάζας με μια και δύο οικογένειες ασυνεχειών - Προύντζος, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με τίτλο ΄΄ Παραμετρική ανάλυση μηχανικής συμπεριφοράς βραχόμαζας με μία και δύο οικογένειες ασυνεχειών ΄΄ έχει σκοπό την μελέτη της ανισότροπης μηχανικής συμπεριφοράς της βραχόμαζας εντός της οποίας έχει διανοιχθεί κυκλικό άνοιγμα διαμέτρου D=10m σε βάθος H=100m. Για την μελέτη της ανισότροπης συμπεριφοράς της βραχόμαζας πραγματοποιήθηκαν παραμετρικές αναλύσεις με το πρόγραμμα phase v.8 το οποίο χρησιμοποιεί την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Πραγματοποιήθηκαν παραμετρικές αναλύσεις για μία και για δύο οικογένειες ασυνεχειών. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι η κλίση των ασυνεχειών, η γωνία εσωτερικής τριβής των ασυνεχειών, η συχνότητα εμφάνισης των ασυνεχειών, ο αριθμός των οικογενειών των ασυνεχειών καθώς και ο συντελεστής πλευρικών ωθήσεων, είναι παράμετροι που επηρεάζουν σημαντικά την μεταβολή των τιμών των τάσεων και των παραμορφώσεων γύρω από κυκλικό άνοιγμα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που έχουν υπολογιστεί για το ίδιο κυκλικό άνοιγμα το οποίο έχει διανοιχθεί εντός ισότροπου μέσου.