Ανάλυση κόστους κύκλου ζωής ανεμογεννήτριας - Ντέσκος, Ευστάθιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, 2015)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή της παγκόσμιας κοινότητας, προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική ενέργεια να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο. Ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη είναι ραγδαία, έχοντας ήδη τεθεί ως δεσμευτικός, ο στόχος το 20% του ενεργειακού της εφοδιασμού να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση κόστους κύκλου ζωής μιας ανεμογεννήτριας, βάση μιας διαφορετικής προσέγγισης των παραμέτρων που επηρεάζουν το κόστος. Σε πρώτο σκέλος, πραγματοποιείται η οικονομοτεχνική ανάλυση του χαλύβδινου σωληνοειδούς πύργου που στηρίζει μια τυπική ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα, με βάση το κριτήριο του λυγισμού των επιφανειών του κελύφους της, στη διάρκεια ζωής της. Στη συνέχεια, μέσω οικονομοτεχνικής ανάλυσης ενός απλούστερου μοντέλου προσομοίωσης, επιχειρείται να αναπτυχθεί η μεθοδολογία , η οποία θα δώσει τα ακριβέστερα αποτελέσματα για το βέλτιστο κέρδος στον κύκλο ζωής της ανεμογεννήτριας, με γνώμονα το λιγότερο δυνατό υπολογιστικό όγκο. Για την επίτευξη του διπλού στόχου, επιλέγεται προς εξέταση η ανεμογεννήτρια VESTAS V112 3.3MW, εγκατεστημένη σε χερσαίο έδαφος με γνωστά χαρακτηριστικά (αιολικό δυναμικό, παράμετροι τοποθεσίας, κ.λπ). Χρησιμοποιώντας τα λογισμικά FEMAPNXNASTRAN και Seismostruct, διαμορφώθηκαν δύο προσομοιώματα του πυλώνα της ανεμογεννήτριας, ένα με στοιχεία κελύφους κι ένα με γραμμικά στοιχεία αντίστοιχα, κι εφαρμόζεται η διαδικασία της ανάλυσης κόστους κύκλου ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τρία επίπεδα επικινδυνότητας για τον άνεμο. Τέλος, αναπτύσσεται μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς πώληση, ώστε να προσδιοριστεί το καθαρό κέρδος στον κύκλο ζωής της συγκεκριμένης ανεμογεννήτριας, για όλες τις εξεταζόμενες περιπτώσεις.