Εποπτεία Υποσταθμών Ηλεκτρικής Ενέργειας με Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές στη Γλώσσα Προγραμματισμού SCL - Πολυχρόνης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Με το πέρασμα των χρόνων ο αυτοματισμός των υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας διευρύ- νεται. Μία από τις αρχιτεκτονικές συστημάτων αυτοματοποίησης υποσταθμών βασίζεται στους Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές (PLC). Τα PLC προγραμματίζονται σε διάφορες γλώσ- σες προγραμματισμού μεταξύ των οποίων και η ευρέως διαδεδομένη SCL. Σε αυτήν την εργα- σία αναπτύχθηκε λογισμικό στη γλώσσα SCL, το οποίο εστιάζει στη συλλογή δεδομένων και την εποπτεία υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας. Το λογισμικό αυτό δοκιμάζεται για χρήση σε προσο- μοιωμένους υποσταθμούς, αλλά και για το κέντρο ελέγχου ενέργειας. Οι υποσταθμοί συμμετέχουν στην εκτίμηση κατάστασης του ηλεκτρικού δικτύου, κυρίως στην επεξεργασία τοπολογίας και την προεπεξεργασία των μετρήσεων. Χρησιμοποιούνται τοπολογικοί αλγόριθμοι, δηλαδή γραφοθεω- ρητικοί, στηριζόμενοι στον αλγόριθμο “διάσχισης κατά βάθος”. Το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί, είναι γενικό και ανεξάρτητο της τοπολογίας του υποσταθμού. Δύναται να ρυθμιστεί και να τροπο- ποιηθεί για άλλη τοπολογία σχετικά εύκολα, μεταβάλλοντας με προκαθορισμένο τρόπο μόνο ένα μέρος από το συνολικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα του υποσταθμού προσαρμόζεται στις τρέχου- σες συνθήκες, για παράδειγμα αν χαλάσει ένας μετρητής το λαμβάνει υπόψιν στους υπολογισμούς, τόσο στο αποτέλεσμα, όσο και στο αν είναι εφικτή η εξαγωγή αποτελέσματος. Παρομοίως, το λο- γισμικό του κέντρου ελέγχου δύναται να ρυθμιστεί και να τροποποιηθεί για άλλα δίκτυα μεταβάλ- λοντας ένα μέρος του αρχικού προγράμματος. Επιπλέον, η επικοινωνία του κέντρου ελέγχου με τους υποσταθμούς είναι ασύγχρονη επιτρέποντας την ανεξάρτητη λειτουργία όλων των ελεγκτών. Τέλος, έχουν αναπτυχθεί δυναμικές οθόνες οι οποίες πληροφορούν για την κατάσταση των υπο- σταθμών και του ηλεκτρικού δικτύου. Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί είναι δυναμικά, δηλαδή το μέγεθος των δεδομένων που εισάγονται μπορεί να μεταβληθεί παρά τη στατικότητα της χρησιμοποιούμενης γλώσσας. Το λογισμικό δοκιμάστηκε σε 12 διαφορετικές τοπολογίες υποσταθμών, καθώς και στο δίκτυο 14 ζυγών της IEEE.