Κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας Παναγοπούλας - Γεωργίου, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, έχει ως αντικείμενο την επίδραση των μηχανικών παραμέτρων της βραχόμαζας, στην συμπεριφορά των μέτρων προσωρινής υποστήριξης σήραγγας Ν.Α.Τ.Μ. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, αναφέρονται στις δύο διαστάσεις του χώρου και έγιναν με την χρήση κώδικα πεπερασμένων στοιχείων. Συγκεκριμένα η σήραγγα που επιλέχθηκε για τις αναλύσεις, είναι η υπό κατασκευή δίδυμη (ένας κλάδος ανά κατεύθυνση) σιδηροδρομική σήραγγα Παναγοπούλας, της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κορίνθου- Πατρών. Στο πρώτο μέρος, γίνεται αναφορά στο έργο της σήραγγας της Παναγοπούλας. Γίνεται παρουσίαση στα γενικά στοιχεία του έργου, τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τις τεχνικογεωλογικές ενότητες κατά μήκος της σήραγγας, όπως πρόεκυψαν από τις αντίστοιχες μελέτες. Στην συνέχεια παρουσιάζεται η μέθοδος κατασκευής της σήραγγας, οι τυπικές διατομές, οι μέθοδοι εκσκαφής, τα προσωρινά μέτρα υποστήριξης και το πρόγραμμα γεωμηχανικής παρακολούθησης της σήραγγας. Στο δεύτερο μέρος, γίνονται προσομοιώσεις με την χρήση κώδικα πεπερασμένων στοιχείων σε βασικές θέσεις κατά μήκος του έργου, ανάλογα με την γεωλογία και το υπερκείμενο της εκσκαφής. Στην συνέχεια στις θέσεις αυτές γίνεται παραμετρική ανάλυση και έλεγχος ευαισθησίας των μέτρων προσωρινής υποστήριξης, ανάλογα με τις μηχανικές ιδιότητες της βραχόμαζας, όπου και προκύπτουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Με βάση τις παραμετρικές αναλύσεις στα μηχανικά χαρακτηριστικά της βραχόμαζας, που είναι το μέτρο ελαστικότητας, ο συντελεστής πλευρικών ωθήσεων, η συνοχή και η γωνιά εσωτερικής τριβής, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως για τους συγκεκριμένους γεωλογικούς σχηματισμούς, ο σημαντικότερος παράγοντας επίδρασης στα μέτρα προσωρινής υποστήριξης, είναι ο συντελεστής πλευρικών ωθήσεων. Η εκπόνηση της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας βασίστηκε σε στοιχεία τα οποία χορηγήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ A.E.