Σημασιολογικές Προσεγγίσεις στην Προστασία της Ιδιωτικότητας σε Δεδομένα Καταγραφών Συμπεριφοράς στον Ιστό - Λιαγούρης, Ιωάννης (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας κατά τη δημοσίευση δεδομένων έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανάγκης των διαφόρων φορέων να μοιράζονται δεδομένα που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τέτοιων δεδομένων είναι οι βάσεις πελατών που τηρούνται από επιχειρήσεις, τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται σε νοσοκομεία, τα αρχεία καταγραφής ερωτημάτων από μηχανές αναζήτησης στον Ιστό όπως αυτή της Google, τα οικονομικά στοιχεία των πολιτών από το Δημόσιο Τομέα, τα δεδομένα που παράγονται από τη συμμετοχή των χρηστών σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, τα δεδομένα από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως η Vodafone, κλπ. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες των δεδομένων, αλλά και για πληθώρα επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και οργανισμών. Η δωρεάν διάθεση πραγματικών δεδομένων στο κοινό είναι απαραίτητη προϋποθεση για τη χρήση τους σε μεγάλης κλίμακας αναλύσεις αγοράς, σε ιατρικές και κοινωνολογικές μελέτες, σε πειραματικές αξιολογήσεις αλγορίθμων από την έρευνα, κλπ. Ωστόσο, τα πραγματικά δεδομένα παράγονται από τις δραστηριότητες ανθρώπων που συνήθως γίνονται υπό καθεστώς ανωνυμίας και, κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με φυσικά πρόσωπα (π.χ. ιατρικά και οικονομικά στοιχεία, πολιτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικές προτιμήσεις, κ.λπ.) οι οποίες μπορεί να διαρρεύσουν ακόμη και αν τα δεδομένα δημοσιοποιηθούν χωρίς τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν άμεσα ένα άτομο (π.χ. το όνομα του ατόμου, ο ΑΦΜ, ή η IP ενός web server. Ακόμη και χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών για ένα άτομο επιτυγχάνεται όταν: (i) ο ‘αντίπαλοσ’ έχει εκ των προτέρων κάποια γνώση σχετικά με ένα άτομο (π.χ., γνωρίζει τις μουσικές προτιμήσεις του), και/ή (ii) τα δημοσιευμένα δεδομένα διασταυρώνονται με άλλες δημόσιες πηγές δεδομένων (π.χ. δημογραφικά στοιχεία, κοινωνικά προφίλ που εξάγονται από προσωπικές ιστοσελίδες, κλπ).