Ανάλυση και σεισμική συμπεριφορά κτιρίου με σύστημα Fuseis σύγκριση τριών κτιρίων - Χότζα, Εράλντ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη, με έμφαση στην αντισεισμική συμπεριφορά, δεκαώροφου κτιρίου με φέροντα οργανισμό από χάλυβα. Αντί των συνηθισμένων συστημάτων δυσκαμψίας μεταλλικών κτιρίων όπως οι διαγώνιοι και έκκεντροι σύνδεσμοι ή τα πλαίσια,για την πλευρική ευστάθεια και την προστασία έναντι σεισμικών φορτίων έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθεί σύστημα δυσκαμψίας fuseis τύπου dogbone. Πρόκειται για μια καινοτόμο αντισεισμική μέθοδος, η οποία αποτελεί αντικείμενο μελέτης και πειραματικής εφαρμογής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η υπεροχή του συστήματος FUSEIS έναντι των άλλων συστημάτων δυσκαμψίας είναι η δυνατότητα επισκευής ή αντικατάστασης του έπειτα από ένα επιβλαβές σεισμικό γεγονός. Εξετάζονται ενδεικτικά 3 περιπτώσεις σχεδιασμου, με ίδιο αριθμό συστημάτων FUSEIS,αλλά με διαφοροποιήσεις ως προς σημείων τοποθέτησης των διατάξεων fuseis και των ισχυρών δοκών που τα συνδέει. Επιδιώκεται οι μετακινήσεις των τριών κτιρίων(οι οποίες αποτελούν το κρίσιμο στοιχείο του σχεδιασμού κάθε κτιρίου)να είναι περίπου ίσες ώστε για ένα κοινό δεδομένο απόκρισης να συγκριθούν οι τρείς περιπτώσεις σχεδιασμού ως προς το συνολικό βάρος χάλυβα,τις αναπτυσσόμενες πλαστιμότητες και άλλους παράγοντες που ενδιαφέρουν το μηχανικό. Τέλος, το κτίριο μελετήθηκε ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις τόσο του ελαστικού όσο και του ανελαστικού σχεδιασμού για τα φορτία της σεισμικής δράσης. Ακολούθησε και η μη γραμμική στατική ανάλυση του κτιρίου (Push over analysis), βάση της οποίας εξετάζεται η απόκριση της κατασκευής.