Διερεύνηση της προστασίας του οπλισμού του σκυροδέματος μέσω συστημάτων οργανικών και ανόργανων υλικών υδροφοβικού εμποτισμού και επικάλυψης - Κυριάκης, Παντελεήμων-Θεοδόσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών των τελειόφοιτων φοιτητών της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το θέμα ανατέθηκε από την κα. Μαργαρίτα Μπεάζη-Κατσιώτη, Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και ολοκληρώθηκε με την συνεργασία του κ. Χάρη Αποστολόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και του κ. Προκόπη Περδίκη, CEO της Abolin Co. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της προστασίας του οπλισμού του σκυροδέματος μέσω της χρήσης συστημάτων οργανικών και ανόργανων υλικών επικάλυψης και εμποτισμού. Η μελέτη αφορά την μέτρηση απώλειας μάζας, τον εντοπισμό βελονισμών και την καταπόνηση των μηχανικών ιδιοτήτων των οπλισμών δοκιμίων οπλισμένου σκυροδέματος, τα οποία επικαλύφθηκαν με συστήματα επικάλυψης οργανικών και ανόργανων υλικών μέσω επιφανειακής επικάλυψης, εμποτισμού και υδροφοβικού εμποτισμού. Τα δοκίμια τοποθετήθηκαν σε θάλαμο επιταχυνόμενης διάβρωσης μέσω αλατονέφωσης για 1000 ώρες. Η πειραματική διαδικασία διεξήχθη στο Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, στο Εργαστήριο Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και οι επικαλύψεις έγιναν στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας Abolin Co. Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας διήρκησε από τον Μάιο του 2014 έως σήμερα.