Διερεύνηση της απόδοσης της αποκεντρωμένης ξήρανσης ως μεθόδου προεπεξεργασίας για τη μείωση της μάζας των βιοαποβλήτων και την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας - Παπασάικα, Νίκη Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I), 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει τίτλο «Διερεύνηση της απόδοσης της αποκεντρωμένης ξήρανσης ως μεθόδου προεπεξεργασίας για τη μείωση της μάζας των βιοαποβλήτων και την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας». Στόχος της είναι η μελέτη της εφαρμογής της διεργασίας της ξήρανσης σε προδιαλεγμένα στην πηγή οικιακά βιοαπόβλητα, για την ανάκτηση βιομάζας. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μία εισαγωγή στο θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, κατά την οποία παρατίθενται οι νομοθεσίες σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο που μας επιτρέπουν τη διαχείριση των βιοαποβλήτων σε ορισμένα πλαίσια. Εν συνεχεία, αναλύονται οι μέθοδοι διαχείρισης βιοαποβλήτων που έχουν αναπτυχθεί ανά τα χρόνια με έμφαση στις μεθόδους συλλογής αυτών. Τέλος, γίνεται ανάλυση των μεθόδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων συγκαταλεγόμενων των βασικών μεθόδων, δηλαδή των θερμικών, των βιολογικών και των μηχανικών, συμπεριλαμβανομένου και των Χ.Υ.Τ.Α. Σημαντική αναφορά έγινε, επίσης, στις μεθόδους ξήρανσης και στους τύπους ξηραντήρων που υφίστανται και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναφέρονται αρχικά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των Δήμων που συμμετείχαν στην έρευνα. Στη συνέχεια, γίνεται ανασκόπηση και καταγραφή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε ενώ πραγματοποιείται μία εισαγωγή στο πειραματικό μέρος της παρούσας έρευνας. Περιγράφεται η μέθοδος ξήρανσης που ακολουθήθηκε, αναλύεται λεπτομερώς η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε με τα αντίστοιχα πειραματικά πρωτόκολλα και περιγράφονται οι πειραματικές διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και οι μέθοδοι ανάλυσης των φυσικοχημικών παραμέτρων που μελετήθηκαν. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται αναλυτικά με τη μορφή πινάκων και διαγραμμάτων τα πειραματικά αποτελέσματα που συλλέξαμε και γίνεται ο σχολιασμός τους. Στο τέταρτο κεφάλαιο, ακολουθεί η σύγκριση των αποτελεσμάτων της αποκεντρωμένης ξήρανσης με την οικιακή ξήρανση. Καταλήγοντας, στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα.