Αυτόματη αναγνώριση ανθρώπινων δράσεων με εμπλουτισμένες αναπαραστάσεις βίντεο - Μαυρουδή, Ευφροσύνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής. Εργαστήριο Όραση Υπολογιστών, Επικοινωνία Λόγου και Επεξεργασία Σημάτων, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με το πρόβλημα της αυτόματης αναγνώρισης ανθρώπινων δράσεων σε ρεαλιστικά βίντεο εστιάζοντας σε μεθόδους αναπαράστασης των βίντεο. Για την εξαγωγή χαρακτηριστικών εκμεταλλευόμαστε την πλούσια πληροφορία κίνησης που μας προσφέρουν τα διαδεδομένα χαρακτηριστικά Πυκνών Τροχιών. Σημαντικό μέρος της εργασίας αφιερώνεται στην ανάλυση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση των δράσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε επιτυχημένες σύγχρονες μεθόδους αναπαράστασης βίντεο, όπως οι Bag-Of-Visual-Words και VLAD. Αρχικά, πραγματοποιείται εκτενής πειραματισμός με διάφορες γνωστές μεθόδους εξαγωγής χαρακτηριστικών και υπολογισμού αναπαραστάσεων για την επίλυση του προβλήματος της αναγνώρισης συνεχόμενων δράσεων σε RGB-D βίντεο, τα οποία περιέχουν δράσεις που εκτελούνται από ηλικιωμένα άτομα. Στη συνέχεια, προτείνουμε δύο νέες μεθόδους αναπαράστασης βίντεο. Η πρώτη μέθοδος μοντελοποιεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των συστάδων οπτικών χαρακτηριστικών (τροχιών) ποσοτικοποιώντας την κατευθυνόμενη ομοιότητα μεταξύ των συστάδων με το συνδυασμό εργαλείων όπως η Ανάλυση σε Κύριες Συνιστώσες και η απόκλιση Kullback-Leibler. Η δεύτερη μέθοδος αναπαριστά τα βίντεο ως χρονικές ακολουθίες συχνά εμφανιζόμενων οπτικών λέξεων, αποσκοπώντας στην μοντελοποίηση της εγγενούς χρονικής διάταξης των κινήσεων που αποτελούν μια δράση. Επιπρόσθετα, προτείνεται μέθοδος υπολογισμού της απόστασης μεταξύ αυτών των ακολουθιών οπτικών λέξεων με χρήση αλγορίθμου τοπικής στοίχισης συμβολικών ακολουθιών, που μας επιτρέπει την ταξινόμησή τους με χρήση SVMs. Η πειραματική αξιολόγηση των μεθόδων μας σε απαιτητικές βάσεις ανθρώπινων δράσεων επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά τους, καθώς επιτυγχάνουν επιδόσεις που ξεπερνούν αυτές αρκετών γνωστών μεθόδων και είναι συγκρίσιμες με αυτές των καλύτερων σύγχρονων μεθόδων αναπαράστασης βίντεο της διεθνούς βιβλιογραφίας.