Θεμελίωση τρίποδης πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου: απόκριση εναλλακτικών συστημάτων υπό στατική και δυναμική φόρτιση - Μάντακας, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής. Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, 2015)
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εγκατάσταση μίας πλατφόρμας άντλησης πετρε-λαίου στην θάλασσα είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο μεγάλων απαιτήσεων για τον γεωτεχνικό μελετητή. Οι δυσκολίες και οι συνθήκες που επικρατούν στα ανοιχτά της θάλασσας κινούν το ενδιαφέρον για εύρεση αποτελεσματικών και ταυτόχρονα οικονομικών λύσεων θεμελίωσης. Στην παρούσα εργασία, εξετάζονται τρεις εναλλακτικές θεμελιώσεις για τρίποδη δικτυωτή πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου (Jack-Up Platform) και συγκρίνονται οι αποκρίσεις τους σε στατική και δυναμική φόρτιση. Συγκεκριμένα, τα επιλεγμένα θεμέλια είναι δύο κοίλα ανεστραμμένα φρέατα (Suc-tion Caissons) με βαθμούς εγκιβωτισμού L/D=0.2 και 1 καθώς και ένα θεμέλιο τύπου Spudcan το οποίο αποτελεί και τη συνηθέστερη επιλογή θεμελίωσης για το συγκε-κριμένο είδος πλατφόρμας. Πραγματοποιούνται αναλύσεις, με τον κώδικα πεπερα-σμένων στοιχείων ABAQUS, για την εκτίμηση της συμπεριφοράς των παραπάνω θε-μελίων σε μονοτονική και ανακυκλική φόρτιση με την χρήση ενός απλοποιημένου προσομοιώματος της πλατφόρμας. Εξετάζεται επίσης και η απόκριση της κατασκευής σε σεισμικές διεγέρσεις και γίνεται προσπάθεια διεξαγωγής συμπερασμάτων για την απόδοση της κάθε λύσης. Τέλος, γίνεται χρήση της μεθόδου ανάλυσης CEL (Coupled Eulerian-Lagrangian), η οποία επιτρέπει μεγάλες παραμορφώσεις χωρίς στρέβλωση των αποτελεσμάτων, με σκοπό την προσομοίωση της εγκατάστασης των παραπάνω θεμελιώσεων.