Μελέτη μεθόδων κατασκευής σύνθετων ερωτημάτων σε σχήματα RDF από φυσική γλώσσα - Σωτηρόπουλος, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη εφαρμογής η οποία θα απαντούσε σε σύνθετα ερωτήματα ανθρώπινης γλώσσας κάνοντας χρήση του σημασιολογικού ιστού μέσω διασυνδεδεμένων δεδομένων. Ζητούμενο ήταν μια εφαρμογή που θα μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες από παραπάνω από μια συλλογές δεδομένων ενώ θα μπορούσε να απαντήσει τόσο σε απλά ερωτήματα όσο και σε οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών εκφρασμένα ως συνδυαστικές ερωτήσεις χρήστη. Για το σκοπό αυτό, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν υπάρχουσες προσεγγίσεις στην ερευνητική περιοχή της απάντησης ανθρώπινων ερωτημάτων από μηχανή (Question Answering). Για κάθε μια σημειώθηκαν προτερήματα και μειονεκτήματα καθώς και σημεία βελτίωσης. Μια εξ' αυτών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου. Συγκεκριμένα, για την εφαρμογή Quepy [1] μελετήθηκε και επιβεβαιώθηκε η ικανότητα απάντησης ερωτημάτων ενώ εντοπίστηκε η αδυναμία χειρισμού παραπάνω της μιας συλλογής δεδομένων καθώς και ο συνδυασμός ερωτήσεων για την απάντηση πιο σύνθετων ερωτημάτων. Ο στόχος επιτεύχθηκε κάνοντας χρήση και επεκτείνοντας το Quepy. Στηριζόμενη σε αυτή, αναπτύχθηκε η εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού InterQuepy [2] στη γλώσσα προγραμματισμού Python. Με εκτεταμένη χρήση των αρχών του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού καθώς και απαραίτητων σχεδιαστικών προτύπων, η τελευταία, επιτυγχάνει την απάντηση σύνθετων ερωτημάτων συνδυάζοντας γνώση διαφορετικών συλλογών δεδομένων.