Γεωμετρική τεκμηρίωση του Αρχοντικού του Σωτήρη Ανάργυρου στην Ντάπια Σπετσών για τη μελέτη αποκατάστασης - Κωτούλα, Λυδία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στον Εργαστήριο φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ε.Μ.Π. Ανδρέα Γεωργόπουλο και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Το αντικείμενο της διπλωματικής είναι η αποτύπωση και η εκπόνηση σχεδίων που θα αποτελέσουν μετρητική βάση για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου ,του Αρχοντικού του Σωτήρη Ανάργυρου στις Σπέτσες. Το αρχοντικό αυτό υπήρξε κατοικία του Ευεργέτη των Σπετσών, Σωτήρη Ανάργυρου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον. Κατασκευάστηκε το 1903 και μέχρι σήμερα έχει υποστεί πολλές καταστροφές φυσικές και μη. Η ευαισθητοποίηση προς την πολιτιστική μας κληρονομιά και ο θαυμασμός της ομορφιάς που αποπνέει το Αρχοντικό αποτέλεσε το έναυσμα για την εκπόνηση της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας. Συντάχθηκαν 15 σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν όψεις, κατόψεις και κατακόρυφες τομές χρησιμοποιώντας γεωδαιτικές και φωτογραμμετρικές μεθόδους καθώς και σχέδια παθολογίας. Οι προδιαγραφές και το είδος των σχεδίων ορίστηκαν κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς και βασίστηκαν εν πολλοίς σε προϋπάρχουσες σχετικές αποτυπώσεις του 1988 και 1990. Τέλος ελπίζεται η μελέτη αυτή να έχει θετική ανταπόκριση, να φανεί χρήσιμη και να αξιοποιηθεί για την μελέτη αποκατάστασης του Αρχοντικού.