Ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού - Καταβούτας, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV), 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπησηστο ζήτημα ανακύκλωσης του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.Τ απόβλητα του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι μια κατηγορία αποβλήτων ταχύτατησ ανάπτυξης που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνου για τηνανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον λόγω των επικίνδυνων χημικών ουσιών.Επιπλέον περιέχουν υλικά προστιθέμενης αξίας(θερμοπλαστικά) , η ανακύκλωση των οποίων αποφέρει πολλαπλά οφέλη.Στο πρώτο κεφάλαιο συζητήθηκε το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Αναφέρθηκαν οι κατηγορίες αυτών και η υφιστάμενη κατάσταση με βάση την παραγωγή και τη διαχείριση σε Ευρώπη και Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο δόθηκαν κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης γενικά καθώς και πιο αναλυτικά στοιχεία για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό μεμονωμένα (χαρτί, γυαλί, πλαστικά κτλ). Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις συσκευασίες καθώς αποτελεί ζήτημα μεγάλου ενδιαφέροντος. Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύχθηκε το κυρίως ζήτημα αυτής της εργασίας που είναι η ανακύκλωση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Δόθηκαν ορισμοί, στοιχεία από τη νομοθεσία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και ελληνικό πλαίσιο, στατιστικά στοιχεία και αναλύθηκαν μέθοδοι και τεχνικές ανακύκλωσης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο πριν τα συμπεράσματα, δόθηκε βαρύτητα στα θερμοπλαστικά υλικά του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και το ζήτημα εξειδικεύτηκε στην ανακύκλωση αυτών. Δεδομένου ότι αποτελούν υλικά υψηλής προστιθέμενης αξίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον έρευνας και για αυτό παρατέθηκαν κάποια πειράματα και αποτελέσματα μετρήσεων και ελέγχων, με στόχο τη διερεύνηση των μηχανικών και θερμικών ιδιοτήτων τους.